Ciutats Defensores de Drets Humans, 29 de setembre-10 d’octubre

Del 29 de setembre al 10 d’octubre, sis activistes de drets humans, procedents de Mèxic, el Marroc, Kenya, Guatemala, Bahrain i el País Basc, visitaran catorze municipis de Barcelona per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen i per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores de Drets Humans que des de 2013 organitzen el municipis barcelonins i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors i defensores de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.

La delegació està composada per:

  • Pare Pedro Pantoja, sacerdot mexicà defensor dels drets del migrants a Mèxic, amenaçat per denunciar la implicació de les autoritats mexicanes en el segrest dels migrants en trànsit cap als Estats Units
  • Helena Maleno, activista del col·lectiu Caminando Fronteras i investigadora de les violacions dels drets humans que succeeixen en els trànsits migratoris, principalment a la frontera de Ceuta i Melilla
  • Andrés Krakenberger, activista basc de drets humans, actualment portaveu de l’Asociación contra la Pena de Muerte Pablo Ibar, l’únic espanyol condemnat a mort en tot el món.
  • Ruth Mumbi, defensora dels drets de les dones residents als barris més marginals de Nairobi. Ruth Mumbi va fundar Bunge la wamama mashinani (Parlament de les dones), moviment popular per la justícia social i la rendició de comptes a Kenya, i va ser una de las impulsores del moviment de dones Warembo Ni Yes, que dóna suport a la nova constitució de Kenya.
  • Yolanda Oquelí, activista mediambiental de San José del Golfo (Guatemala) i líder del Frente Norte del Área Metropolitana (FRENAM – Resistencia La Puya), moviment de resistència pacífica que ha aconseguit frenar el projecte miner “El Tambor” als municipis de San José del Golfo i San Pedro Ayampuco. Yolanda viu sota protecció degut a que va ser tirotejada després de participar en una manifestació pacífica en contra del projecte miner.
  • Maryam al Khawaja, exiliada actualment a Dinamarca degut al seu activisme a través de Twitter retransmetent les protestes i les violacions de drets humans que es cometien durant la primavera àrab a Bahrain al 2011.

Els sis participaran en les nombroses activitats com xerrades, col·loquis, i exposicions que s’han organitzat durant els dotze dies de la seva visita a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet , Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans. A més a més, mantindran reunions amb organismes de defensa dels drets humans com el Síndic de Greuges i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.

En complement d’aquestes activitats, la defensora Yolanda Oquelí visitarà també Girona i Sant Quirze del Vallès.

Els catorze municipis participants al projecte de Ciutats Defensores de Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional per a intensificar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans. En el mateix document insten al govern de la Generalitat i al govern de l’Estat a mantenir i ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional i, en particular, a fer gestions per a aconseguir l’alliberament de Victoire Ingabire i Wafae Charaf, dues defensores de Ruanda i el Marroc, actualment empresonades al seus llocs d’origen i que havien estat convidades al projecte de Ciutats Defensores del Drets Humans.

Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, amb la participació de l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i el Fòrum de Síndics i Defensors Locals.

CONVOCATÒRIA A MITJANS:

Dimecres, 30 de setembre a les 12:30 a la Diputació de Barcelona s’organitza una trobada per atendre als mitjans. Diputació de Barcelona, Can Serra, Rambla Catalunya, 126, Barcelona

PER A MÉS INFORMACIÓ:

Pascale Coissard, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat

| T. 93 301 25 39 | pascale.coissard@cear.es

S’ADJUNTA DOSSIER INFORMATIU amb informació detallada sobre els participants

AGENDA DE LES ACTIVITATS AQUÍ