Tornar enrere

Colòmbia: Mesa Europa de Pau a Barcelona, 23-25 de maig

Les Taules Europees organitzades per la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia estan pensades perquè hi participi tota persona colombiana preocupada i compromesa pel futur del seu país, independentment de la seva ideologia i de la seva posició cap a les negociacions de pau de l’Havana.  Vegi’s el programa aquíQuan el 2012 el Govern colombià va iniciar diàlegs a l’Havana amb la guerrilla de les FARC, nombrosos sectors de la societat colombiana van manifestar la necessitat de tenir veu en l’esmentat procés de construcció de pau. Una pau veritable i duradora ha de ser el resultat d’una construcció col·lectiva, per la qual cosa, el procés de negociació ha generat moltes expectatives i ha obert una finestra a l’esperança de construir un país nou, que superi el llast de violència i injustícies que ha deixat el conflicte armat i que respecti els drets humans de tota la població.
Les Comissions de Pau del Senat i de la Cambra de Representants de Colòmbia, conscients de la importància que la veu de la societat civil sigui present en el procés, han impulsant per tota Colòmbia les Taules Regionals de Pau.
Fins al dia d’avui, una part important de la societat colombiana no ha tingut accés a aquest mecanisme de consulta: es tracta de les persones migrants i exiliades, la diàspora colombiana a l’exterior. Les Taules Europees de Pau que es realitzaran a Londres, Brussel·les, París i Barcelona durant el mes de maig, oferiran la possibilitat que aquestes persones siguin escoltades per una àmplia delegació de les Comissions de Pau del Congrés de Colòmbia.

OBJECTIUS
Oferir la possibilitat que l’àmplia població colombiana emigrada i exiliada pugui participar activament en el procés de pau.
Promoure el diàleg i la reconciliació entre els diversos sectors de la població colombiana.
Identificar i construir noves formes de participació ciutadana en la construcció de pau, més enllà de les meses de negociació.
DESENVOLUPAMENT
1a PART DIJOUS 23 DE MAIG
UB (PLÇ UNIVERSITAT, GRAN VIA 585) de 16h a 20h.
– Diàleg per grups de treball:
1 Víctimes, reconciliació i construcció de pau 2 Condicions de retorn
3 Altres temes tractats als diàlegs de L’Havana
2a PART DIVENDRES 24 DE MAIG
PARLAMENT DE CATALUÑA
(PARC DE LA CIUTADELLA S/N) de 15.30h a 19.30h.
– Síntesi i presentació dels grups de treball a una delegació de congressistes de las Comissions de Pau del Congrés de Colòmbia.
Les organitzacions convocants realitzaran una relatoria i síntesi dels diàlegs. Els documents resultants seran públics, s’enviaran a les Comissions de Pau del Congrés i aquestes, les faran arribar oficialment a les parts que dialoguen a l’Havana: guerrilla de les FARC i Govern colombià.
_____

PROCÉS DE PAU: BALANÇ DELS DIÀLEGS A CUBA
25 de maig

Tancat ja el punt inicial dels diàlegs de pau a Cuba -tinença i usos de la terra a Colòmbia- entre FARC i Govern colombià, és hora de fer un balanç sobre aquest primer acord. A ningú se li escapa que el desigual repartiment de la terra és a l’origen del conflicte social i armat que assola Colòmbia i és, doncs, la base de la profunda desigualtat que ha afectat històricament el país. Els pactes assolits entre FARC i Govern a Cuba contemplen la implementació d’un paquet de mesures per acabar amb els diferents tipus d’exclusió, derivats de la propietat de la terra. Però no tots els col·lectius afectats veuen amb bons ulls els punts acordats, o bé pensen que calen matisos perquè aquesta pau sigui construïda des de baix i per tothom.
Per això hem convidat a aquesta XI Jornada de la Taula representants de diferents sectors socials de Colòmbia directament relacionats i/o afectats pel repartiment desigual de la terra: pagesia, dones, indígenes, moviment de víctimes de crims d’estat, etc. que donaran la seva opinió i propostes sobre les converses a l’Havana entre el Govern colombià i guerrilla de les FARC.
AULA CAPELLA DE L’EDIFICI HISTÒRIC DE LA UB
(PLAÇA UNIVERSITAT, GRAN VIA 585)
SÁBADO 25 DE MAYO
10h – 10.15h
INAUGURACIÓ
10.15h – 11.30h
QUIN MODEL AGRARI DE PAÍS S’HA NEGOCIAT A L’HAVANA?
César Jerez – Representant de l’Asociación de Zonas de Reserva Campesina (ANZORC)
Representant del Congreso de los Pueblos Representant de les organitzacions indígenes
11.30h – 13h
QUINA ÉS LA PAU QUE DEMANA LA SOCIETAT CIVIL COLOMBIANA?
Representant de la Marcha Patriótica
Franklin Castañeda – Representant del Movimiento de
Víctimas de Crímenes de Estado (MOVICE)
Diana María Salcedo López – Investigadora i feminista
13h – 14h
TAULA DE DEBAT AMB TOTES LES PERSONES PONENTS