Tornar enrere

Dos anys després de la tragèdia del Tarajal, catorze morts i una desparició continuen impunes

muertes-tarajal

Demà es compleix el segon aniversari de la tragèdia de la platja del Tarajal, a Ceuta, quan un grup d’immigrants va intentar aconseguir territori espanyol nedant i va ser repel·lit violentament per membres de la Guàrdia Civil. El balanç van ser 14 morts i una desaparició. Amnistia Internacional, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat i Xarxa Acull expressen la seva preocupació per la falta de rendició de comptes i la impunitat amb la qual es pretén tancar aquest tràgic incident.

Les autoritats responsables han d’adoptar mesures urgents per garantir la veritat, justícia i reparació als familiars de les víctimes i evitar que aquests fets tan greus es tornin a repetir i quedin impunes davant la justícia.

Dos anys després, no s’ha produït una recerca immediata, exhaustiva i efectiva sobre l’ús excessiu i innecessari de la força i de material antidisturbis per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. L’única recerca celebrada fins avui ha depès de l’impuls de diverses organitzacions socials, que van presentar una denúncia perquè s’esclarissin els fets. El passat mes d’octubre, el jutjat d’instrucció nº6 de Ceuta va dictar un acte que ordenava el sobreseïment provisional i arxivament de les actuacions pel delicte d’homicidi i lesions imprudents, considerant que les “devolucions en calenta” al Marroc eren una pràctica habitual i per tant no es podia sancionar als agents de la Guàrdia Civil. Prova d’això havia estat la modificació de la Llei d’Estrangeria. Actualment, està recorregut davant l’Audiència Provincial, i pendent de resolució judicial.

És important assenyalar que la jutgessa d’instrucció no va recaptar informació essencial sobre el cas, incloses les identitats dels agents que van participar en l’operació, fins a mesos després dels fets, quan diverses organitzacions no governamentals van emprendre la causa judicial sobre la seva inacció. Tampoc s’ha tingut en compte l’informe pericial presentat per les ONG que afirmava que les autòpsies realitzades als cinc cadàvers recuperats a Espanya presentaven defectes tals com l’absència de proves toxicològiques.

D’altra banda, diversos organismes internacionals, entre uns altres, com el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides han recomanat a Espanya que revisi la nova Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana (va entrar en vigor al juliol passat) que pretén donar “cobertura legal” a les devolucions sumàries prohibides pel dret internacional dels drets humans. En qualsevol cas, els fets denunciats van succeir amb anterioritat a la reforma de la Llei.

Fins avui, el Ministeri de l’Interior s’ha negat a assumir cap tipus de responsabilitat davant els fets. Aquest episodi s’uneix a altres incidents denunciats per diverses organitzacions no governamentals ocorreguts a la frontera entre les ciutats de Ceuta i Melilla amb el Marroc, en les quals no només s’han produït expulsions sumàries i il·legals, violant per tant estàndards de normativa internacional dels drets humans i de la Unió Europea, sinó també ús excessiu de la força per part dels agents de la Guàrdia Civil i dels membres de les Forces Auxiliars Marroquines.

A més, les autoritats espanyoles tampoc han atès les necessitats dels familiars de les víctimes, que encara a dia d’avui segueixen esperant poder identificar-les. Les famílies no solament reclamen veritat, justícia, i reparació, sinó que a més exigeixen que tots els cadàvers siguin identificats.

La tragèdia de la platja del Tarajal és un exemple més de les conseqüències de l’enduriment de les polítiques migratòries a la frontera sud espanyola. El passat dia 21 de novembre les autoritats espanyoles van practicar prop d’un centenar de devolucions sumàries en la tanca de Melilla, la qual cosa viola el dret a tutela judicial efectiva i a sol·licitar asil. La falta real de possibilitats d’accedir de manera segura a la frontera espanyola per poder sol·licitar protecció internacional per a persones d’origen subsaharià obliga a aquestes a intentar salts molt perillosos, on a més d’enfrontar-se a l’ús excessiu de la força, s’arrisquen a caigudes des de gran altura; est va ser el cas d’un jove subsaharià que després de caure de la tanca el passat 21 de novembre va sofrir lesions molt greus i que li han deixat greus seqüeles.

Informació addicional

El 6 de febrer de 2014, al voltant de 200 persones immigrants van intentar entrar a Ceuta. Aproximadament 90 van aconseguir la zona fronterera de la platja del Tarajal, i van intentar creuar nadant. Almenys 14 van morir ofegades, una va desaparèixer, i 23 van ser retornades a les autoritats marroquines des de la mateixa platja i sense accés a cap procediment formal. Mentre aquestes persones es trobaven en l’aigua, agents de la Guàrdia Civil van intentar evitar que aconseguissin terra ferma mitjançant l’ús excessiu de la força i de material antidisturbis, com a pilotes de goma, salves detonadores, i pots de fum. Les autoritats espanyoles van reconèixer haver usat el “material antidisturbis” per impedir que aquestes persones entressin a Espanya.

A aquest comunicat s’han adherit les següents organitzacions:

Asociación APOYO, Asociación ARRIMENSE, Asociación SIN PAPELES, Coordinadora de Barrios, Pueblos Unidos, Red Inter Lavapiés, Red Solidaria de Acogida, San Carlos Borromeo, Irídia – Centro de Defensa de Derechos Humanos, Associació Catalana per a la Defensa del Drets Humans, Comissió de Defensa del Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.