Tornar enrere

La CCAR rebutja el nou reglament d'estrangeria

El nou reglament sobre el  funcionament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE’s) no aporta novetats positives a les polítiques d’immigració. Aquesta és la opinió de la Plataforma “Que el derecho no se detenga a las puertas de los CIE”, que reuneix diferents organitzacions no governamentals i en la qual CEAR  participa. Segons les ONG’s, el text presentat pel Ministeri d’Interior enforteix el model de control policial dels CIE’s. La direcció dels centres i la coordinació de les activitats quedarà en mans d’un policia. A més, diuen fonts de les ONG’s, els treballadors socials seràn “sota la dependència directa del director del centre (un policia), a qui se sotmetran per a la seva aprovació els oportuns plans o projectes d’actuació”. ” L’article 13 del reglament insisteix de nou en el model policial, en encomanar a la Direcció General de la Policia les competències per adaptar el servei sanitari a les necessitats del centre. Recordem que l’assistència sanitària al nostre país és responsabilitat i competència del sistema públic de salut, que és qui ha d’analitzar i decidir com ha d’adaptar-se el servei”, expliquen fons de la Plataforma.

Hi ha  molts dubtes al voltant de la decisió d’incorporar les organitzacions a la organització de les activitats assistencials i d’oci . En un document de la Plataforma es manifesta preocupació i es demana “anàlisi i reflexió en profunditat sobre les implicacions d’una possible privatització de la gestió enfront de l’alternativa de gestió pública en col·laboració amb altres Ministeris o entitats públiques.

En relació a  les condicions d’internament, la Plataforma explica que la proposta d’Interior no recull “amb claredat” ni l’excepcionalitat de la mesura d’internament, ni el fet que aquesta reclusió “no és una sanció, sinó una mesura cautelar” i, per tant,  el CIE “no pot tenir un caràcter penitenciari ni aflictiu”, tal com fixa la Llei d’Estrangeria.

Finalment, un altre tema molt crític subratllat per la Plataforma es sobre els mecanismes contra els abusos policials. Segons les ONG’s en el text presentat per Interior no s’incorporen les garanties constitucionals per regular els escorcolls, els registres i les mesures de seguretat dins del centre; no queden suficientment regulats el dret ni les lleres per presentar queixes, l’obligatorietat dels policies de treballar identificats ni els mecanismes d’investigació de les denúncies d’abusos policials.

(font Europa Press)