skip to Main Content
93 301 25 39 ccar@ccar-cear.org

La CCAR s’uneix a la demanda de CEAR i FELGTB al ministre d’Interior garanties de compliment de la llei d’asil

El dimecres 13 de març va ser deportada una dona del Panamà víctima d’agressions sexuals i maltractament policial al seu país per ser transsexual

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, CEAR i La FELGTB, Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals, denunciem i condemnem energèticament la deportació de Yasira, una panamenya de 29 anys que des dels 13 ha estat empresonada en nombroses ocasions al seu país per ser dona transsexual. Durant aquestes detencions va ser víctima de maltractaments per part de la policia i pateix de discriminació social.

Activista pels drets LGTB al Panamà, va aterrar el 7 de març a Barajas, intentant fugir d’una persecució a causa de la seva identitat de gènere. Va sol·licitar protecció internacional però va ser denegada per l’oficina d’asil, tot i comptar amb informe de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) favorable a la admissió a tràmit de la seva petició. En front de la imminent expulsió, CEAR va interposar davant de l’Audiència Nacional la sol·licitud de mesures cautelaríssimes que paralitzessin la devolució, que van ser denegades aquest passat dimarts dia 12 de Març.

Tot i que la Llei d’Asil 12/2009 recull específicament el supòsit de persecució per identitat de gènere, i malgrat trobar-nos en la fase d’admissió a tràmit, on no és exigible el indici probatori, el Ministeri d’Interior espanyol ha denegat la seva petició.

El Ministeri denega la sol·licitud de la Yasira al·legant que al Panamà la homosexualitat està despenalitzada des de l’any 2008, sense tenir en compte la realitat social del país: els abusos perpetuats pels policies o d’altres agents i actors socials, la falta de protecció real i efectiva per part de l’Estat. Al mateix temps, el Ministeri relaciona la violència de gènere amb la pràctica de la prostitució, fet que la Yasira nega.

La CCAR, CEAR i FELGTB denuncien que la persecució per diversitat sexual i de gènere no s’està prenent en consideració en la pràctica en la majoria de sol·licituds que es presenten a Espanya, tot i que està incorporada a la Llei d’Asil.

La denegació d’aquest cas no és un fet aïllat, sinó una pràctica seguida pel Ministeri de l’Interior que ha denegat la protecció de moltes persones transsexuals, gais, lesbianes i bisexuals que es veuen obligades a deixar els seus països.

És per tot això que demanem al Ministeri de l’Interior que garanteixi el compliment efectiu de la legislació espanyola i dels convenis internacionals signats.

“Suposo que des de la comoditat d’un despatx es molt fàcil dir `puta` a una transsexual panamenya i retornar-la al seu país perquè segueixi patint, però vull remarcar que el Ministeri de l’Interior espanyol és tan responsable com les autoritats del Panamà de la sort que corri la Yasira. No s’entén la seva preocupació per la pervivència a de l’espècie en general i la seva falta de sensibilitat per una vida real” ha afirmat Boti G. Rodrigo, Presidenta de la FELGTB

Estrella Galán, Secretaria General de CEAR per la seva part ha manifestat que “El govern espanyol està obligat a complir efectivament la Llei d’Asil i els compromisos internacionals assumits, així com el principi de no devolució de persones que poden ser sotmeses a tractes inhumans o degradants, com pot succeir-li a la Yasira quan sigui retornada a Panamà, on la seva vida corre un greu perill”

Back To Top