Tornar enrere

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat condemna les devolucions il·legals a Ceuta i Melilla i exigeix el cessament immediat d'aquestes pràctiques

Les devolucions il·legals vulneren la normativa nacional i internacional vigent i impedeixen l’accés al procediment de protecció internacional a potencials persones refugiades. La publicació en el dia d’ahir d’un enregistrament que documenta un intent de devolució il·legal de persones immigrants per part d’agents de la Guàrdia Civil en la tanca fronterera entre Melilla i el Marroc evidencia una vegada més l’existència d’aquestes pràctiques il·legals que vulneren els drets de les persones immigrants que accedeixen al territori espanyol obstaculitzant l’accés de les mateixes a la protecció internacional.

Aquest no és un cas aïllat: diversos informes d’institucions nacionals i internacionals i d’organitzacions de la societat civil així com diversos mitjans de comunicació han denunciat, en reiterades ocasions, l’existència d’aquestes pràctiques a les fronteres de Ceuta i Melilla així com les devolucions al Marroc, on no es garanteix la protecció dels drets humans d’aquestes persones. Aquestes pràctiques suposen una clara vulneració de la normativa espanyola d’estrangeria i asil (EL 4/2000 i HO 12/2009) i de la normativa europea (Directiva 2008/115/CE) i internacional que obliga a les autoritats espanyoles a garantir el respecte al principi de no devolució, a facilitar l’accés al procediment de protecció internacional i a informar als immigrants del seu dret a tenir accés a un advocat, a un intèrpret i a la tutela judicial efectiva. Des de la CCAR i CEAR hem denunciat en diverses ocasions la il·legalitat d’aquestes pràctiques que, a més de vulnerar els drets enunciats anteriorment, impedeixen l’accés al procediment de protecció internacional a potencials persones refugiades. A tot això se suma el fet que Ceuta i Melilla s’han convertit en “ciutats presons” en les quals es nega l’accés a la Península a sol·licitants de protecció internacional, la qual cosa està provocant que persones que van sol·licitar asil renunciïn a la seva sol·licitud i que algunes posin en risc la seva vida intentant arribar fins a la Península. Tot això representa una reculada sense precedents en el règim de protecció internacional a l’Estat espanyol. Davant d’aquestes circumstàncies, des de la CCAR reiterem la nostra exigència de l’íntegre respecte a la normativa nacional i internacional vigent així com la revisió de la política espanyola d’expulsions i devolucions cap a l’estat marroquí, especialment des de l’entrada en vigor el passat any 2012 del Conveni bilateral de “readmissió”. Resulta rellevant que el ministre de l’Interior hagi reconegut l’existència de “casos puntuals” de vulneració de la legalitat vigent en les devolucions de persones estrangeres cap al Marroc des de Ceuta i Melilla. Des de la CCAR entenem que un reconeixement de tals característiques ha de comportar l’obertura immediata dels procediments encaminats a depurar les responsabilitats que poguessin derivar-se d’aquests fets contraris a la legalitat vigent així com el cessament immediat i sense demora d’aquestes pràctiques contràries al dret.

Més informació: Pascale Coissard, responsable d’incidència política i social de la CCAR – 933012539 pascale.coissard@cear.es

Descarrega el comunicat aquí

Si vols contribuir en la denúncia de vulneracions dels drets humans i participar en els processos de la transformació social a fi d’aconseguir un món més just col·labora amb nosaltres!