skip to Main Content
93 301 25 39 ccar@ccar-cear.org

L'estat espanyol exigirà visat de trànsit aeroportuari a palestins procedents del Líban

L'estat Espanyol Exigirà Visat De Trànsit Aeroportuari A Palestins Procedents Del Líban

L’estat espanyol requerirà a partir l’1 de novembre de 2018 un visat de trànsit aeroportuari (ATV per les seves sigles en anglès) a persones palestines al Líban sota mandat de la UNRWA, requisit que els impossibilitarà accedir a un lloc fronterer en aeroports espanyols en què puguin formalitzar la seva sol·licitud d’asil.

Aquesta mesura suposa una greu contradicció ja que les autoritats espanyoles vénen reconeixent de manera efectiva la condició de persona refugiada a sol·licitants d’aquesta nacionalitat. Espanya es convertirà d’aquesta manera en el tercer país de l’espai Schengen a exigir aquest visat a aquestes persones, després de França i República Txeca. Precisament, els únics dos països de la UE que el superen en el nombre de tercers estats als quals imposen aquest visat.
Aquesta mesura afectarà més de mig milió de persones palestines registrades al Líban, de les quals més de la meitat ja han abandonat el país, en gran part a causa de les condicions precàries en què estan obligades a viure ia les freqüents violacions dels seus drets . Líban no ha signat la Convenció de Ginebra de 1951 ni el Protocol sobre l’Estatut dels Refugiats de 1967, de manera que no garanteix la protecció conforme al dret internacional.
Palestina va ser el cinquè país d’origen de les persones que van sol·licitar asil l’any passat a Espanya, amb un total de 1.165 sol·licituds, a les quals cal sumar més de 1.500 en els nou primers mesos de 2018. Històricament es tracta d’una de les principals nacionalitats de les persones que busquen refugi i una de les que més concessió d’estatuts de refugiat i protecció subsidiària rep a casa nostra.
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat – CEAR lamenta que el Govern espanyol se sumi a una política que dificulta les vies d’arribada legals i segures per a un col·lectiu que és mereixedor de protecció internacional i que així reconeix el Govern espanyol. Amb aquest fet, igual que el 2011 es va fer amb les persones d’origen sirià imposant el visat de trànsit per arribar al nostre país, es torna a posar un obstacle més a l’accés al dret d’asil.

Back To Top