skip to Main Content
93 301 25 39 ccar@ccar-cear.org

Manifest del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona

Manifest del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona contra el discurs de l’odi, el racisme i la xenofòbia i per la no instrumentalització de la immigració a les eleccions municipals

Davant de les properes eleccions municipals i europees, el Consell Municipal d’Immigració de Barcelona demana al conjunt de les forces polítiques la no instrumentalització de la immigració i de les persones immigrades en la campanya electoral.

Una de cada quatre veïnes de Barcelona ha nascut o té les seves arrels en un país estranger. Totes elles, regularitzades o no, són constructores de la ciutat. Cal valorar molt positivament els valors i la feina feta els darrers anys per diferents administracions i organitzacions socials, en especial de migrants, que ha permès construir un model de ciutat basat en la seva diversitat i interculturalitat com la millor eina per treballar per la convivència i la cohesió social.

Barcelona és orgullosament diversa, no solament per origen sinó que també és una ciutat oberta a la diversitat religiosa, de gènere, funcional, LGTBI, etc. I, com a qualsevol societat , aquesta riquesa comporta complexitats, que a Barcelona hem optat per gestionar en base a la cohesió, la convivència i la interculturalitat.

Els darrers anys s’ha produït un important creixement de la ultra dreta a Europa, també a l’Estat espanyol i a Catalunya. Aquest fet ha provocat que fins i tot determinades formacions polítiques de caire feixista i racista hagin aconseguit representació parlamentària i formar govern o condicionar-lo de forma decisiva en alguns territoris. Això no només és perillós perquè situa l’extrema dreta en l’àmbit institucional, sinó que també l’avala per a endegar polítiques públiques de retrocés de drets fonamentals que fomenten l’exclusió dels col·lectius més vulnerabilitzats.

La normalització del discurs de l’extrema dreta actua de catalitzador de les vulneracions del dret a la igualtat i a la no discriminació. I en aquest context, les dones, les persones migrades, les racialitzades i les que divergeixen de l’opinió i de la forma de viure majoritària, veuen com se les titlla de ser una amenaça quan exigeixen que els seus drets siguin garantits.

Darrerament hem vist com es posen al punt de mira dels discursos i de les accions xenòfobes a col·lectius que ocupen els graons més vulnerables de la nostra ciutat, com els menors estrangers sense referents familiars o els venedors ambulants. L’ús de discursos d’odi va en contra dels drets humans i dinamita la convivència entre els veïns, ja que fomenta l’enfrontament de la ciutadania i la competència pels recursos.

El CMIB reitera, com en anteriors marcs electorals, la importància de no instrumentalitzar la immigració en els programes, estratègies i discursos en benefici d’interessos partidistes perquè poden destruir el treball de molts anys pel bé comú.

El fet que la majoria de persones migrades no disposin de dret a vot –ni a ser elegides –pot propiciar aquestes pràctiques per guanyar vots. Garantint la plena participació política de tots els veïns i veïnes de la ciutat, no només les eradiquem sinó que també apuntalem el sistema democràtic.

Cal que formacions polítiques, administracions i societat civil continuem treballant plegades amb una visió de futur compartida: la construcció de camins positius. Uns camins que ens portin a consolidar un model de ciutat respectuós amb la diversitat de la ciutat i facilitin la inclusió i la cohesió social de tots els barcelonins i barcelonines.

Barcelona, 16 de maig de 2019

Back To Top