Tornar enrere

15 MUNICIPIS DE CATALUNYA ES PREPAREN PER A LA VISITA DE NOU RECONEGUTS DEFENSORS/ES DE DRETS HUMANS

NOTA INFORMATIVA
Barcelona, 30 de setembre de 2019
 
15 MUNICIPIS DE CATALUNYA ES PREPAREN PER A LA VISITA DE NOU RECONEGUTS DEFENSORS/ES DE DRETS HUMANS
 
Del 4 al 16 d’octubre els i les activistes de drets humans participen en un seguit d’activitats a Barberà del Vallés, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. És ja la 9ª edició del projecte que té dues edicions anuals: Primavera amb 11 municipis, i Tardor amb 15 municipis.
També seran rebuts pel Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya i Síndics i síndiques de diversos municipis catalans, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.
El divendres 4 d’octubre a les 13:00 hores tindrà lloc una trobada dels defensors/es amb mitjans de comunicació a la Diputació de Barcelona, a l’edifici Can Serra (Rambla de Catalunya, 126)
Del 4 al 16 d’octubre nou activistes de drets humans, procedents del Sàhara Occidental, Nicaragua, Brasil, Índia, Colòmbia, Mèxic, el Salvador i Catalunya visitaran quinze municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites.
 
La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que des del 2013  organitzen diferents municipis catalans i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.
 
La delegació està composta per:
 

  • Magaly Castillo, activista feminista, actriu i instructora de teatre popular nicaragüenca. Actualment exiliada a Catalunya, participa al col·lectiu de Feministas Autoconvocadas, que lluita per fer visibles les vulneracions de drets a Nicaragua.

 

  • Amaru Ruiz, defensor nicaragüenc dels drets humans, biòleg, investigador i ambientalista. Presideix la Fundación del Río, organització que treballa en la conservació i el desenvolupament sostenible. Actualment està exiliat a Costa Rica.

 

  • Danilo Chammas, advocat i defensor de drets humans, coordina l’equip legal de l’organització brasilera Justiça nos Trilhos, que treballa per abordar les violacions de drets humans i mediambientals comeses per empreses mineres i siderúrgiques.

 

  • Sunitha Krishnan, treballadora social, defensora dels drets humans i fundadora de Prajwala, és una veu de referència en la lluita contra la prostitució forçada i el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual a l’Índia.

 

  • Leonard Rentería, poeta, raper i activista que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia). Participa en diverses iniciatives socials i comunitàries, i dirigeix Eleggua Comunicaciones.

 

  • Hayat Rguibi, jove periodista i activista sahrauí, forma part del col·lectiu Equip Media, que treballa per trencar els silencis forçosos i denunciar les vulneracions dels drets humans que es produeixen als territoris ocupats del Sàhara Occidental.

 

  • Fredy Samuel Vásquez “Snif”, jove raper de San Salvador, que a través de les paraules busca transformar el context de violència estructural en què viuen moltes persones del seu país, visibilitzar les realitats de la vida quotidiana i de pau que la violència oculta.

 

  • Yaneli Fuentes, periodista i activista mexicana, escriu al Diario Alternativo des del 2014, cobrint mobilitzacions i conflictes socials relacionats amb grups armats.  Actualment està acollida al Programa “Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic”.

 

  • Ricard Valentí, activista gitano català, president de l’Associació de Joves Gitanos de Gràcia. Viatja per tota Europa per visibilitzar els drets del poble gitano, lluitar contra l’antigitanisme i visitar els supervivents dels camps de concentració nazi.

 
Les activistes participaran a diverses activitats com xerrades, col·loquis i trobades de sensibilització i d’incidència política que s’han organitzat durant els 13 dies de la seva visita a Barberà del Vallés, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans.
 
Els quinze municipis participants a aquesta edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i a ampliar les polítiques públiques de suport als defensors i defensores de drets humans a escala local i global, en solidaritat amb el compromís d’aquestes persones per promoure i protegir els drets humans des de la no violència, i en rebuig a les amenaces, persecució i assassinats que pateixen.
 
Exigeixen també l’alliberament incondicional d’Abdulhadi Al-Khawaja i Ilham Tohti,, defensors de Bahrain i de la Regió Autònoma de Uigur de Xina respectivament, actualment empresonats al seus llocs d’origen i que havien estat convidats al projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans. Actualment hi ha dues campanyes actives exigint el seu alliberament. Es pot firmar la petició a:
Llibertat per Ilham Tohti
Llibertat per Abdulhadi Al Khawaja
 
Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, amb la participació de l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
 
 
 
PER A MÉS INFORMACIÓ:
Pascale Coissard, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat
| T. 656 405 100 | pascale.coissard@ccar-cear.org
 
Visiteu el web i el blog del projecte per veure el programa:
http://ciutatsdretshumans.cat