24 d’octubre: Dia Internacional contra el Canvi Climàtic
Avui 24 d’octubre, Dia Internacional contra el canvi climàtic, des de la CCAR volem reivindicar que les vulneracions de drets mediambientals, generades pel propi canvi climàtic i per l’acció dels Estats i empreses del Nord Global, han intensificat de forma notòria el nombre de persones i poblacions que es veuen obligades a fugir dels seus territoris per garantir la seva supervivència.
Els desplaçaments forçats causats pel canvi climàtic o per la degradació ambiental s’estan convertint en una realitat cada cop més preocupant. Tot i que en la seva majoria es tracta de desplaçaments interns, és a dir, desplaçaments dins de les pròpies fronteres nacionals, cada cop més persones han de fugir a altres països per poder optar a accedir a drets fonamentals con són l’aigua, els aliments, la salut o la feina, és a dir, per poder tenir una vida digna.
A mesura que el clima global canvia, en moltes regions del món —principalment del Sud Global— s’estan patint fenòmens naturals que devasten el medi on poblacions senceres viuen i treballen, tals com sequeres prolongades o inundacions. En altres ocasions, aquesta situació genera greus conflictes socials, econòmics i polítics que generen persecucions que posen en risc la vida d’aquelles persones que lluiten per defensar la seva terra.
Davant aquesta situació, en els darrers anys, des del Nord Global s’ha començat a abordar aquesta nova realitat des del anomenat capitalisme verd, una corrent econòmica que sembla tenir com a propòsit establir una reconciliació entre el creixement econòmic i la sostenibilitat ambiental. Són nombrosos els tractats econòmics internacionals que s’han acordat i implementat des d’aquesta òptica però, tot i així, els desplaçaments forçats de milers de persones no paren d’augmentar, doncs no s’estan impedint les accions neocolonialistes i capitalistes que segueixen perpetuant els patrons de consum existents al Nord Global.
Això és degut, entre d’altres motius, a que el capitalisme verd no atén a l’arrel del problema que genera la degradació mediambiental i segueix fomentant les relacions econòmiques desiguals ja existents entre els diversos Estats, sense una revisió, reflexió i reparació de les accions promogudes en el passat (i en l’actualitat).
L’escalfament global és una realitat innegable i les seves conseqüències impacten de forma diferencial a poblacions que necessiten els béns naturals per a poder desenvolupar les seves vides de forma digna. Cal seguir denunciant que arreu del món existeixen greus vulneracions de drets humans com són l’accés a l’alimentació i a l’aigua potable, així com el dret a gaudir d’un medi ambient sa i d’una identitat comunitària pròpia.
Per tot això, és imprescindible que les institucions del Nord Global assumeixin les seves responsabilitats vers la degradació del medi ambient, promoguin polítiques que frenin l’extractivisme, mitiguin les conseqüències del canvi climàtic i, per últim, reconeguin la figura jurídica de refugiat climàtic, per garantir —com a última instància— que aquelles persones que hagin de desplaçar-se de forma forçada a causa de la devastació dels seus territoris puguin acollir-se a la Protecció Internacional.