Tornar enrere

Cinc mesures urgents perquè Europa defensi els drets de les persones migrants

El nou executiu europeu elegit en les urnes el passat 26 de maig comença el seu mandat en un clima creixent de criminalització de la solidaritat i auge dels discursos xenòfobs. En aquest context, proposem cinc mesures urgents que han de ser l’eix de les polítiques migratòries perquè Europa recuperi els seus valors fundacionals i posi en el centre a les persones i els seus drets humans.

 
1.Assegurar que el respecte a les vides i els drets de les persones migrants i refugiades estaran en el centre de les agendes de la nova Comissió, el nou Parlament i la Presidència Finlandesa del Consell de la UE.
2.Augmentar les vies legals i segures per a obtenir protecció internacional. Això implica dur a terme un programa ambiciós de reassentament de persones refugiades d’acord amb els requeriments de l’ACNUR i que cada estat assumeixi la seva quota de responsabilitat davant les crisis mundials. A més, d’acord amb la recent resolució del Ple del Parlament Europeu, la UE ha d’establir un marc normatiu sobre visats humanitaris que faciliti l’accés a la protecció a través d’aquesta via.
3. Promoure l’aprovació a nivell europeu d’un mecanisme europeu de desembarcament i reubicació segur i predictible, en el marc del qual cap persona pugui ser retornada a un país en el qual la seva vida pugui córrer perill, d’acord amb la Convenció de Ginebra. Aquest mecanisme europeu ha d’agilitar el desembarcament de persones migrants i refugiades i garantir el seu accés al dret d’asil. A més, ha d’assegurar un sistema just i eficaç de reubicació de les persones nouvingudes entre els Estats membres. A més, és fonamental posar fi a la criminalització de la solidaritat cap a les persones migrants i refugiades.
4. Defensar una posició garantista en les negociacions de la reforma del Sistema Europeu Comú d’Asil (SECA) perquè no suposi una reculada en els drets de les persones sol·licitants d’asil i refugiades.
5. Posar fi a les polítiques d’externalització de fronteres i a la signatura d’acords amb tercers països que no respecten els drets humans ni garanteixen una adequada protecció a les persones migrants i refugiades, així com a la condicionalitat de l’ajuda al desenvolupament al control de fronteres centrant l’objectiu d’aquestes polítiques en el desenvolupament humà.