skip to Main Content
93 301 25 39 ccar@ccar-cear.org

AIXÍ VAN SER LES JORNADES “DISCUTINT EL PACTE EUROPEU DE MIGRACIÓ I ASIL”

AIXÍ VAN SER LES JORNADES “DISCUTINT EL PACTE EUROPEU DE MIGRACIÓ I ASIL”

Els passats 21 i 22 de setembre van tenir lloc al Centre Cívic Pati Llimona, les jornades “Discutint el nou Pacte Europeu de Migració i Asil”, en què diverses organitzacions socials, entitats defensores del dret d’asil i els drets humans, acadèmics i eurodiputats vam posar sobre la taula les principals preocupacions al voltant de la proposta actual del nou Pacte europeu de Migració i Asil i vam analitzar l’augment de les vulneracions dels drets de les persones migrades que suposaria la seva aprovació.

Les Jornades, organitzades per la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) i el CER Migracions, van constar de sis taules rodones repartides en dos dies en què es van abordar temes com el recorregut històric de la legislació europea sobre migració i asil fins a arribar a l’actual Pacte, l’augment dels acords amb tercers països com a mesura per evitar l’arribada de persones refugiades o el paper de la societat civil respecte a les negociacions del Pacte.

Durant les Jornades es van analitzar les estratègies de la UE per evitar l’arribada de persones migrants i refugiades i es va posar el focus especialment en l’externalització i securitització de les fronteres, així com en les diferents formes de control migratori. Les diverses entitats es van mostrar preocupades per l’augment d’aquestes pràctiques que vulneren sistemàticament els drets de les persones que fugen dels seus països, així com per l’augment de mesures per emparar legalment les devolucions en calent. Les denegacions de les sol·licituds d’asil, les detencions a fronteres, els procediments de control previ a l’entrada o l’ampliació de la llista de tercers països segurs van ser els principals temes tractats i els que més preocupació van suscitar entre les persones assistens.

En diverses ocasions es va destacar també el perill de l’avenç de l’extrema dreta i el fet que les seves posicions ideològiques hagin anat guanyant pes dins la UE i s’hagin naturalitzat fins al punt que s’han vist plasmades primer en lleis ja aprovades i ara en una proposta de Pacte que, en comptes de vetllar pels drets de les persones, securititza les fronteres i augmenta el control migratori per mitjà de l’externalització i els acords amb tercers països.

D’altra banda, les organitzacions de la societat civil van posar de manifest la necessitat d’assenyalar les contradiccions de la política migratòria europea, d’una lògica totalment racista, i de fer pressió d’ara fins a les properes eleccions europees per evitar que s’aprovin els punts més controvertits del Pacte, aquells que més vulneren els drets humans.

Des de les diverses entitats es va denunciar la poca voluntat política de garantir a les persones la possibilitat de migrar de manera segura i es va deixar clara la necessitat d’establir vies legals i segures per a les persones refugiades. Així doncs, es va exigir un Pacte que protegeixi les persones que es veuen obligades a fugir dels seus països en comptes d’un que se centri en la prevenció i la contenció de la migració per mitjà de mesures deshumanitzants.

Tant des de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi com des del CER Migracions volem agraïm a totes les persones participants i assistents el seu interès.

Back To Top