Alertem de greus retrocessos en la política d'Europa cap als refugiats

Tornar enrere

Denunciem l’increment de controls fronterers dins la Unió Europea, la confiscació de béns i la criminalització dels refugiats.

Convidem als líders europeus que abans de prendre qualsevol decisió recordin les 177 persones que han mort solament durant el 2016 tractant d’arribar a Europa, i adoptin mesurades en conseqüència.

Lamentem avui que les mesures que en les últimes setmanes han pres diversos països europeus estan augmentant innecessàriament el sofriment de les persones que han arribat a Europa a la recerca d’asil i suposen un “greu retrocés” en les polítiques d’acollida que va acordar la Unió el setembre passat.

En la trobada de Ministres d’Interior i Justícia europeus que es va celebrar ahir a Amsterdam es va tornar a pensar a posar “pegats” a aquesta situació, com la reforma del tractat de Schengen, en comptes d’afrontar de forma conjunyeix aquesta crisi humanitària.

A més, denunciem la confiscació de béns engegada per Dinamarca, Suïssa i diversos estats d’Alemanya, així com la reintroducció temporal de controls fronterers a diversos països de l’espai Schengen amb l’únic objectiu de dificultar el trànsit dels refugiats.

“Convidem als dirigents europeus que, abans de prendre qualsevol decisió, tinguin molt presentis les 177 persones que han mort durant 2016 -al costat de les 3.700 en 2015- tractant d’arribar a Europa, i adoptin mesurades en conseqüència, sense repetir les receptes que han fracassat”, va proposar Estrella Galán, secretària general de CEAR.

Malgrat l’hivern, continuen arribant milers de persones a Europa fugint de la persecució i de la guerra, mentre els líders europeus semblen més preocupats a impedir les arribades i dificultar el recorregut dels refugiats més que buscar solucions reals. Així, Dinamarca, Suècia, Alemanya, Àustria, França i Dinamarca han reintroduït en les últimes setmanes controls fronterers amb altres països de la UE.

“El millor termòmetre per mesurar la voluntat política de la UE són els 385 refugiats que han estat reubicats en 5 mesos, dels 160.000 als quals es van comprometre”, ha apuntat Galán. Així mateix, mostrem la nostra preocupació que alguns països adoptin lleis criminalitzadores cap a les persones refugiades, així com per una possible reforma del reglament de Dublín que no se centri en la protecció dels drets dels sol·licitants d’asil.

Colònia com a excusa

Critiquem que alguns dirigents polítics hagin començat a proposar mesures contràries a l’acolliment després dels successos ocorreguts la nit de finalització d’any en Colònia. “Sembla que més que un motiu real, alguns estaven esperant una excusa per no respectar el dret dels refugiats a demanar asil”, va criticar la portaveu de CEAR.

A falta de que es confirmi l’autoria d’uns “fets menyspreables”, no es pot criminalitzar al més d’un milió de persones que van arribar l’any passat a Europa.

Rozske_JuanCarlosMohr-1024x606