COMUNICAT Rebutgem la suspensió de les sol·licituds d’asil i defensem els drets de les persones refugiades sirianes  

Tornar enrere

Després de més d’una dècada de conflicte armat, Síria continua immersa en una situació d’inestabilitat i incertesa política. La caiguda del règim d’Al-Assad ha obert una nova fase al país, que encara afronta profundes divisions internes i la presència d’actors externs que continuen intervenint militarment.
 
A aquesta situació s’hi suma la complexitat del llegat del conflicte: milers de desaparicions forçades, víctimes de tortures, bombardejos massius contra la població civil i una divisió social accentuada per les dinàmiques del conflicte intern. 12 milions de sirians són refugiats o desplaçats interns, representant gairebé la meitat de la seva població, i més de 17 milions de persones depenen de l’ajuda humanitària. 

Malgrat l’esperança que aquest canvi polític pugui ser un punt d’inflexió, Síria segueix marcada per tensions que dificulten que el país ofereixi, de moment, garanties de seguretat ni condicions de retorn dignes per a totes les persones refugiades.  

En aquest context, la decisió d’alguns països de la Unió Europea com Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia i Grècia de suspendre les sol·licituds de protecció internacional col·loca milers de persones sirianes en situació d’incertesa i vulnerabilitat. A més, altres països com Àustria han anunciat programes d’expulsió i deportació ordenada on més de 40.000 persones es veuran afectades.

Des de la CCAR volem expressar la nostra preocupació davant la recent decisió de diversos països europeus de suspendre les sol·licituds d’asil per a les persones refugiades de Síria. Aquestes mesures impulsades per països com Alemanya, Bèlgica, Àustria, França, Itàlia i Grècia, entre d’altres, podrien tenir conseqüències com:  

  • Un possible incompliment de les obligacions internacionals i una vulneració del principi de no devolució, que prohibeix retornar persones a països on la seva vida o integritat estan en perill. 
  • Un reforç de les narratives xenòfobes i antiimmigració que posen en risc i erosionen els valors de solidaritat i la garantia dels drets humans a Europa. 
  • Una limitació del dret fonamental a la protecció internacional, especialment per a les persones refugiades sirianes, moltes de les quals han reconstruït les seves vides a Europa durant anys.

En aquest sentit, és important recordar que només les pròpies persones refugiades sirianes, han de tenir la capacitat i el dret a decidir si les condicions són segures per retornar al seu país. Aquest procés s’ha de fer amb les garanties que sigui voluntari, ben informat, digne i garanteixi la seva seguretat.  

Davant aquesta situació, fem una cria als governs europeus i a la Unió Europea perquè compleixin les seves obligacions legals i morals amb les persones refugiades i que: 

  • Garanteixin l’accés al dret d’asil i posin fi a la congelació de les sol·licituds de protecció internacional. 
  • Cessin immediatament els plans de deportació i repatriació forçada de persones refugiades sirianes. 
  • Adoptin polítiques que prioritzin la seguretat, dignitat i inclusió de les persones refugiades, en línia amb la garantia dels drets humans i la solidaritat internacional.  
  • Respectin el principi de no devolució i evitin mesures que puguin posar en perill la vida o la integritat de les persones refugiades. 
  • Reforcin el compromís amb la justícia transicional i recolzin iniciatives per promoure la pau, la cohesió social i el diàleg nacional dins Síria. 

Recordem que les decisions sobre la protecció de les persones refugiades son qüestions legals i polítiques, però també morals. La Unió Europea i els seus Estats membres han de ser un exemple de compromís amb la protecció internaciona i els drets humans, garantint que cap persona refugiada sigui abandonada a la seva sort. La nostra responsabilitat és protegir, acollir i assegurar una vida digna per a aquelles persones que han hagut de fugir de situacions de conflicte, violència i persecució.