La comunitat internacional té la responsabilitat d’aturar el genocidi del poble palestí
Barcelona, 23 d’octubre de 2023 – Els crims contra la humanitat comesos per Israel a Gaza podrien constituir un genocidi contra la població palestina, tal com ha alarmat recentment un grup d’experts de Nacions Unides. El càstig col·lectiu imposat per Israel als 2.2 milions de gazians (privant-los d’accés a alimentació, aigua, medicines, combustible i electricitat), el bloqueig de l’ajuda humanitària, els atacs indiscriminats contra treballadors humanitaris i hospitals, l’ús de la fam com a arma de guerra, el desplaçament forçat de la població, i les recents detencions i assassinats a Cisjordània, entre altres vulneracions al dret internacional humanitari documentades els darrers dies, formen part d’una campanya sistemàtica contra la població palestina que podria constituir un delicte de genocidi.
Segons la Convenció per la prevenció i la sanció del delicte de genocidi, aquest es defineix com aquells actes perpetrats amb la intenció de destruir, total o parcialment, a un grup nacional, ètnic, racial o religiós, i que inclouen la matança dels membres del grup, la lesió greu a la integritat física o mental dels membres del grup; o el sotmetiment intencional del grup a condicions d’existència que puguin implicar la seva destrucció física total o parcial.
La comunitat internacional té la responsabilitat de protegir a les persones que són víctimes de greus atrocitats, tal com es va aprovar a la Cimera Mundial de Nacions Unides el 2005. Si un estat no és capaç de protegir la seva població o deliberadament comet atrocitats envers una part o la totalitat de la població, és responsabilitat de la comunitat internacional actuar col·lectivament per tal de protegir-la. Com a força d’ocupació, Israel és directament responsable de la seguretat de la Franja de Gaza, i els darrers crims comesos contra la població palestina, que podrien constituir genocidi, apel·len directament a la comunitat internacional. El crim de genocidi no només està emparat sota el principi de la responsabilitat de protegir, sinó que també constitueix un dels crims pels quals el Tribunal Penal Internacional té jurisdicció. Com que Palestina forma part del Tribunal des de 2015, qualsevol crim comès a la Franja de Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est en l’actual escalada de violència indiscriminada contra la població podria ser investigada per la cort.
Així doncs, tot i les repetides condemnes de Nacions Unides i les organitzacions de drets humans cap a les documentades vulneracions al dret internacional humanitari comeses per Israel contra la població civil palestina en els darrers dies, el suport internacional cap a Israel és alarmant. El 18 d’octubre, hores després de l’atac a l’hospital Al-Ahli del nord de Gaza, Estats Units va vetar una resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides que condemnava els atacs contra la població civil i els actes de terrorisme, i demanava un alto el foc temporal per permetre l’entrada d’ajuda humanitària. Talment, és intolerable que amb 3.793 civils palestins assassinats, entre els quals més de 1.500 nens i nenes, Von der Leyen i altres mandataris segueixin reiterant el dret d’Israel a la seva “legítima defensa”.
La comunitat internacional ha de defensar fermament el dret internacional humanitari i el respecte als drets humans; sostenir la seva responsabilitat de protegir la població palestina; retirar el seu suport a Israel, exigir un alto al foc definitiu i la fi de les hostilitats i pressionar l’estat perquè posi fi al bloqueig de la Franja de Gaza i garanteixi l’accés urgent d’aliments, aigua, material mèdic, combustible i electricitat a la població civil.