La CCAR condemna la deportació de l’activista kurd-iranià mohammad rahmatinia i la seva família, i responsabilitza el govern espanyol de les possibles conseqüències

Tornar enrere

Barcelona, 15 de setembre de 2023 – Avui, 15 de setembre, el Ministeri de l’Interior ha deportat l’activista kurd-iranià Mohammad Rahmatinia, la seva dona embarassada i el seu fill menor després de no admetre a tràmit la seva sol·licitud d’asil. L’activista, qui des de feia 13 dies estava retingut a la sala d’inadmissió d’entrada de l’Aeroport Josep Tarradellas-El Prat amb la seva família a l’espera de la resolució, havia sol·licitat protecció internacional.  

Rahmatinia és membre del Partit Democràtic del Kurdistan de l’Iran, ha participat activament en el moviment Dona Vida Llibertat sorgit arran de l’assassinat de la kurda Masha Amini, i es declara de la religió cristiana evangelista, la qual està perseguida a l’Iran. Per tots aquests motius, compta amb un informe favorable de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) en relació a la seva petició de protecció internacional. El 5 de setembre va decidir fugir del país amb la seva família després que les autoritats l’identifiquessin. L’activista, en declaracions al Diari Ara, havia manifestat la seva por a ser deportat a l’Iran degut a la possibilitat que se’l condemni a la pena de mort o que sigui víctima de desaparició, ja que alguns dels seus companys del Partit Democràtic del Kurdistan a l’Iran han estat empresonats i no s’han tingut notícies seves des de fa mesos. El seu advocat, d’Arrels Advocats, havia presentat una petició de mesures cautelaríssimes a l’Audiència Nacional que va ser rebutjada pel tribunal.  

La població kurda a l’Iran pateix una persecució generalitzada, juntament amb altres minories ètniques al país, i els activistes kurds com en Mohammad són arbitràriament detinguts i jutjats al·legant falses premisses de seguretat nacional, com denuncien organitzacions com Amnistia Internacional o Human Rights Watch. Aquesta situació de persecució que pateix la població kurda, no només a l’Iran sinó a la regió en la seva totalitat, força moltes persones a fugir i cercar protecció internacional. La situació que han viscut en Mohammad i la seva família no és un cas aïllat. Tot i les pors fundades a ser perseguits, els sol·licitants d’asil kurds es topen amb una situació de desprotecció alarmant a Europa, com bé demostra el cas d’en Mohammad i la seva família. En els últims anys, activistes kurds han estat deportats de Dinamarca, Alemanya, França o l’estat espanyol a països on estan en risc de patir tortures o altres formes de tractes cruels, inhumans o degradants com l’Iran, Turquia, Síria, o l’Iraq. Així ho assenyalava ahir a xarxes socials Dilara Ekmen, co-directora de la CCAR: “Aquesta és una realitat molt més habitual del que creiem i a la que fan front molts kurds (activistes o no) deportats forçadament des de tots els països europeus cap a Turquia, Síria, Iran o Iraq on les seves vides corren perill de mort, tortura o judicialització entre d’altres.” 

La pertinença a la religió cristiana evangèlica d’en Mohammad també suposa un risc de persecució a l’Iran. La repressió contra el moviment Dona Vida Llibertat, en el qual l’activista també va participar activament, també prova els temors fundats de l’activista kurd en la seva petició d’asil a l’estat espanyol. 

La deportació d’en Mohammad i la seva família, en contra del criteri de l’ACNUR, suposa un risc greu i fundat per a la seva integritat física i moral i una vulneració flagrant del principi de no devolució, que protegeix les persones de ser expulsades a països on la seva vida corre perill. Condemnem rotundament la deportació duta a terme pel Ministeri de l’Interior, demanem explicacions, i fem responsable el Govern espanyol de la situació que puguin patir en Mohammad i la seva família a l’Iran.