Tornar enrere

Davant la recrudescència del conflicte, la CCAR alerta de les dificultats d'accés a la protecció internacional per a les persones palestines

Només 63 persones d’origen palestí van rebre l’estatut de refugiat en 2013.
Després de la intensificació de l’operació militar sobre Gaza duta a terme per part del govern d’Israel, des de la Comissió Catalan d’Ajuda al Refugiat mostrem la nostra preocupació per les conseqüències de la recrudescència del conflicte entre Israel i Palestina. Al món hi ha més de 5 milions de persones refugiades palestines registrades per la UNRWA. Entre elles, més de 2 milions es troben a Jordània i més d’1 milió entre Líban i Síria. Encara que Palestina s’ha consolidat com el lloc de procedència que major nombre d’estatuts de refugiat ha rebut durant els últims 6 anys a l’Estat espanyol, el nombre de persones que accedeixen a la protecció al nostre país continua sent molt baix, i només 63 persones procedents de Palestina van rebre l’estatut de refugiat l’any passat a Espanya. “El baix nivell d’arribada evidencia les dificultats d’accés a la protecció que registren els refugiats palestins fugits a causa del conflicte”, assenyala Estrella Galán, Secretària General de La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat.
Ahmed Yafa, refugiat palestí, es va veure obligat a deixar el seu país fugint de la persecució que sofria a la Franja de Gaza. Allí continua vivint la seva família i des de la distància mostra la seva inquietud pel conflicte. “Les notícies que arriben són escruixidores. S’està actuant amb total impunitat atacant indiscriminadament a la població civil sense donar-los temps a evacuar les seves cases. Les famílies s’estan dividint per protegir les seves vides dels atacs aeris i els morts ja superen el centenar”.
El conflicte històric, persistent a la zona, provoca que milers de persones es vegin obligades a abandonar les seves llars a la recerca d’un lloc segur on refer les seves vides. “
Des de la CCAR, ens unim a CEAR instant a les autoritats espanyoles a “engegar vies d’accés segures per a les persones refugiades palestines amb la finalitat de que puguin sol·licitar protecció internacional en el nostre país, complint així amb les obligacions internacionals en matèria d’Asil i Drets Humans”, reclama Estrella Galán.
En la nostra legislació existeixen mecanismes de protecció temporal o instruments com el reassentament que estan sent utilitzats de forma escassa o no estan sent pràcticament utilitzats en el cas de persones d’origen palestí. Una vegada més, els països veïns de Palestina estan assumint tota la responsabilitat en l’acolliment de persones refugiades.
Per tot això, la CCAR insta a la comunitat internacional així com a les autoritats espanyoles i europees a mostrar la seva solidaritat amb aquestes persones i a activar els mecanismes necessaris que permetin l’accés dels refugiats palestins al sistema de protecció internacional.
Comunicat
Si vols contribuir en la denúncia de vulneracions dels drets humans i participar en els processos de la transformació social a fi d’aconseguir un món més just col·labora amb nosaltres!