Milions de menors pateixen persecucions i greus vulneracions de drets humans arreu del món

Tornar enrere

En el Dia Mundial dels Drets de la Infància, des de la CCAR volem denunciar que arreu del món milions d’infants i adolescents pateixen persecucions i greus vulneracions de drets humans que els aboquen a haver de fugir dels seus territoris. Alhora, un cop aquests menors arriben als suposats territoris d’acollida, segueixen patint fortes discriminacions i vulneracions de drets.  

Atenent a aquestes xifres, cal tenir en compte que els nens, nenes i adolescents suposen el 40% del nombre total de persones refugiades desplaçades forçosament tot i que, a escala global, suposen el 30% de la població mundial. A més, cal esmentar que l’ACNUR calcula que entre 2018 i 2023 més de 2 milions de nenes i nens van néixer com a persones refugiades. 

Aquestes dades visibilitzen el gran nombre de menors d’edat que pateixen persecucions i greus vulneracions de drets humans arreu del món que provoquen el seu desplaçament forçat cap a altres territoris on poder viure, crèixer i desenvolupar-se de forma digna. 

Durant el 2023, 31.429 nenes, nens i adolescents van presentar una sol·licitud de Protecció Internacional a l’Estat espanyol, 2.505 de les quals es van dur a terme per part de menors sense referents familiars. Tot i així, del total de sol·licituds que es trobaven en tràmit, durant el 2023 només 2.887 nens, nenes i adolescents van rebre una resolució favorable concedint-los la Protecció Internacional.  

La CCAR és l’entitat encarregada d’acompanyar jurídicament a tots aquells menors migrants sense referents tutelars acollits al sistema de protecció de la infància de Catalunya que sol·liciten la Protecció Internacional. Des de 2022 ha atès a més de 226 nens, nenes i adolescents sol·licitants de Protecció Internacional. Aquest nombre, tot i que anualment ha anat augmentant progressivament, és molt inferior al nombre total de menors migrants sense referents tutelars que es troben a Catalunya, doncs des de maig de 2022 hi han estat 2.335 infants i adolescents. 

Tot i que en els últims anys s’ha produït una millora en els protocols de detecció i identificació de la infància migrant sense referents familiars amb necessitats de Protecció Internacional, aquestes dades mostren que la necessitat de seguir treballant en pro dels drets d’aquests nens, nenes i adolescents continua sent un fort repte a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol. De fet, es caracteritza per ser un dels països europeus en què menys sol·licituds d’asil d’infants i adolescents migrants sense referents familiars es presenten. 

La falta d’informació sobre l’accés a aquest procediment és la principal causa que la CCAR identifica d’aquesta anomalia, doncs es pot constatar que molts més nens, nenes i adolescents s’hi podrien acollir. És per això que des de la CCAR també realitzem formacions a professionals de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya sobre el sistema de Protecció Internacional. A més, des de la CCAR també participem d’un projecte europeu conjuntament amb altres 6 organitzacions de diferents països que té per objectiu promoure i salvaguardar els drets de la infància migrant sense referents familiars.  

En el Dia Mundial dels Drets de la Infància volem recordar a les administracions públiques la seva obligació de protegir els nens, nenes i adolescents que migren sols i soles, garantint els seus drets i, en especial, el seu dret a sol·licitar la Protecció Internacional. A més, volem insistir que una protecció efectiva dels drets de la infància ha d’anar acompanyada de mecanismes que garanteixin la seva inclusió social un cop aquests nens, nenes i adolescents arribin a la majoria d’edat. 

Tal i com estableix la Convenció sobre els Drets de l’Infant de 1989, tot Estat ha de protegir tots els nens, nenes i adolescents menors de 18 anys independentment de la seva nacionalitat, el seu origen o el seu estatus migratori, de manera que la condició de menor ha de prevaldre per sobre de la resta de condicions en tot moment. A més, els diferents instruments jurídics de Protecció de la Infància han d’estar determinats per l’interès superior del menor, atenent sempre als principis de no discriminació, protecció i no devolució. 

En aquesta línia, volem recordar les recomanacions fetes per l’ACNUR per adaptar el procés de Protecció Internacional a les necessitats específiques dels nens, nenes i adolescents: 

  • Promoure un enfocament participatiu: els nens, nenes i adolescents de diferents edats han d’entendre la naturalesa i propòsit dels procediments, han de poder participar-hi de forma significativa i rebre informació sobre els avenços i resultats de manera que puguin comprendre què impliquen i suposen per a elles. Els mecanismes de denúncia han de ser aptes i accessibles sense discriminar per edat, gènere o antecedents.  
  • Establir processos accessibles, apropiats per la edat i oportuns: els diversos procediments han de ser accessibles en termes de localització, de diversitat funcional i idiomàtic. Cal, a més, donar prioritat als menors sense referents familiars en l’accés al procediment.  
  • Garantir procediments segurs i solidaris: la seguretat física i psicològica, així com el seu benestar i la seva no revictimització ha ser primordial. Els i les diferents professionals que treballen en els diferents estadis del procediment han de ser solidàries, sensibles i orientar als infants i adolescents amb cura i empatia al llarg de tot el procés.  
  • Assegurar la seva no discriminació, inclusió i confidencialitat: Cal reconèixer i valorar la diversitat de la infància i adolescència, adaptant-se a l’edat, el gènere, l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere, la diversitat funcional, el país d’origen, la condició socioeconòmica i la llengua, entre d’altres.  
  • Ser professionals i respectuosos: els procediments han de promoure i respectar la dignitat de les nenes, nens i adolescents, posant en valor les seves experiències i opinions úniques, i tenint en compte les seves contribucions i respondre sempre als seus suggeriments i comentaris.