El Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans (PCPDDH) de la CCAR viatja Colòmbia

Tornar enrere

La visita de seguiment es va realitzar del 29 de setembre al 9 d’octubre a les regions de Catatumbo, Magdalena Medio i Norte del Cauca

Aquesta tardor es va desplaçar la Delegació Catalana a Colòmbia, formada per representants de la Generalitat de Catalunya, organitzacions catalanes i europees i defensores colombianes dels drets humans. Els objectius de la visita van ser: enfortir la xarxa de protecció i donar visibilitat als projectes, obtenir informació rellevant sobre el context actual i fer seguiment de les persones i les seves comunitats.

Al PCPDDH de la CCAR han participat 13 persones colombianes, ja que és un dels països més perillosos del món per defensar els drets humans, segons l’OACNUDH, amb 233 homicidis el 2023 per aquestes qüestions. Des de la signatura de l’Acord de Pau el 2016, el país ha canviat, però la violència i la vulneració de drets humans continua. Un exemple d’això són els 765 fets violents contra lideratges socials i els 26.753 desplaçats forçats que es van produir el 2023.

Catatumbo, una de les regions visitades, ha estat sempre un territori amb escassa presència estatal. Per causa d’això, junt amb una economia precària i la concentració de la terra, és què continua el conflicte armat a la regió.

El territori de Magdalena Medio es troba en un procés de reorganització i pugna pel control territorial dels grups armats. Es va visitar l’organització comunal ACVC, que treballa per la defensa integral dels drets humans i per la lluita de la terra, i en la qual, el primer dia de viatge de la delegació, van ser assassinades 4 persones.

El Norte del Cauca ha estat un laboratori de guerra per part de l’Estat colombià, d’empreses extractives mineres legals il·legals, de multinacionals agroindustrials, terratinents, de bandes de narcotraficants, de paramilitars i de guerrilles. Tots ells es disputen el territori amb l’objectiu de saquejar i desposseir els pobles indígenes de les seves proteccions i terres sagrades. Actualment, el govern colombià ha ordenat la militarització del territori.

Com a conclusió, i a escala nacional, es pot observar una forta presència de grups armats, un augment del reclutament de nens, nenes i joves, una manca de presència institucional, la continuació del narcotràfic i altres economies il·lícites, i una falta d’eficàcia en la implementació de l’Acord de Pau.