Tornar enrere

l'Estat espanyol “limita al màxim” el dret d'asil als refugiats que no fugen de Síria

  • En 2016 es van resoldre favorablement 6.855 sol·licituds d’asil, al mateix temps que van seguir acumulades més de 20.000 sense resoldre
  • A l’Estat es van presentar tan sol el 1’3% de les sol·licituds d’asil en la Unió Europea, és a dir 3 per cada 10.000 habitants.
  • Els estatuts de refugiats amb prou feines van arribar als 355, la qual cosa suposa un 3´5% de les peticions presentades en aquest període.


La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat ha informat que durant el 2016 l’Estat espanyol va oferir protecció a 6.855 sol·licitants d’asil, dels quals 6.215 fugien del conflicte sirià, negant en moltes ocasions el dret d’asil de les persones que fugen d’altres guerres o persecucions.
De les 10.250 peticions d’asil resoltes el passat any, en un 67% es va oferir algun tipus de protecció, segons dades d’Eurostat. Un fet que des de la CCAR atribueixen a la circumstància que la immensa majoria de resolucions favorables van ser per a persones sirianes que van realitzar la seva sol·licitud en 2015 i anys anteriors.
S’aplaudeix que el nombre de resolucions es tripliqués en 2016 i el percentatge de decisions favorables va augmentar fins al 67%. No obstant això, l’organització remarca que és molt preocupant com les autoritats espanyoles semblen oblidar els nombrosos conflictes i amenaces que obliguen a milers de persones a fugir per salvar les seves vides.
Així mateix, es destaca que dins de les concessions favorables, el nombre de proteccions subsidiàries atorgades va arribar fins a 6.500 mentre que els estatuts de refugiat concedits amb prou feines van arribar als 355, la qual cosa suposa un “lamentable” 3´5% de les peticions presentades en aquest període. Una xifra molt allunyada dels percentatges d’altres països del nostre entorn com Alemanya (41%) o França (21%). A més, la CCAR critica que no va haver-hi ni una sola concessió per raons humanitàries.
“A sobre dels obstacles que es posen perquè els refugiats puguin arribar al nostre país, es limita el dret d’asil que marca la llei”, ha denunciat Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.
 
20.000 sol·licituds sense resoldre
Segons aquestes dades, l’any 2016 l’Estat espanyol va tornar a aconseguir un nou rècord amb 15.755 de peticions presentades, la qual cosa suposa 3 sol·licitants d’asil per cada 10.000 habitants. D’aquestes, el 40% va ser presentada per dones (6.350) enfront de les 9.400 realitzades per homes.
La dada contrasta amb les prop d’1.259.265 que es van presentar en el conjunt de la Unió Europea, per la qual cosa, un any més, a l’Estat espanyol tan sols es van presentar al voltant del 1’3% de les peticions del conjunt de la UE. Els principals països de procedència de les persones que van buscar asil a l’Estat espanyol durant l’any passat van ser Veneçuela (3.960), Síria (2.975) i Ucraïna (2.570). El descens de les sol·licituds de persones provinents de Síria s’explica al fet que les 2.268 sol·licituds presentades a Melilla són menys de la meitat respecte a 2015, a causa de les greus dificultats per accedir a la frontera i la falta de vies legals i segures.
En finalitzar l’any passat, Espanya havia acumulat 20.370 sol·licituds d’asil sense resoldre. “S’han de posar els recursos necessaris per reduir el temps d’angoixa d’aquestes persones, ja que les seves vides en molts casos depenen d’aquesta decisió, així com deixar d’incomplir l’obligació legal de resoldre de forma general els expedients d’asil en menys de sis mesos”, ha apuntat Paloma Favieres, coordinadora dels serveis jurídics de CEAR. “Aquests retards afecten el funcionament del sistema d’acollida i per tant, la integració de les persones refugiades”, ha lamentat Miguel Pajares.
Finalment, des de la CCAR s’apunta que malgrat que el nombre de persones que van arribar a Europa per mar va descendir a 363.000 enfront del milió de 2015, es va tornar a aconseguir un “nou rècord macabre” amb més de 5.000 persones mortes o desaparegudes al Mediterrani.
Gràfiques disponibles en www.refugiadosmasquecifras.org