Tornar enrere

Espanya regateja per no assumir la seva responsabilitat amb les persones refugiades i rebutja la proposta de mínims de la Comissió Europea

• Els Ministres Europeus no han estat capaços de fer realitat la proposta de mínims de la Comissió Europea per acollir a 60.000 persones refugiades.
• Espanya rebaixa la proposta de la Comissió Europea oferint acollir a menys de la meitat de les persones assignades al nostre país.
Lamentem que els ministres de justícia i interior de la Unió Europea, reunits ahir a Brussel·les, no hagin estat capaces de fer realitat la proposta de mínims de la Comissió Europea per donar resposta a la crisi del Mediterrani. “La postura d’Espanya és una mostra clara de la falta de voluntat per fer front a l’emergència humanitària que viuen milers de persones que han arribat a Itàlia i a Grècia i per a aquelles que tenen a Europa la seva última esperança per salvar les seves vides” va afirmar Estrella Galán, secretària general de CEAR. “Espanya, no pot seguir sent un exemple d’insolidaritat i falta de compromís” va afegir Galán.
Mentre països com França i Alemanya han acceptat i fins i tot reforçat la proposta de mínims de la Comissió Europea, Espanya l’ha rebutjat i reduït a la meitat, acollint a 2.749 persones enfront de les 5.837 propostes. “Estem assistint a una deshumanització de les polítiques europees així com a una falta de compliment dels compromisos fundacionals de la Unió Europea, com el de solidaritat entre països i respecte dels Drets Humans”. Mentre que la major part de les persones refugiades estan sent acollides als països més empobrits, la Unió Europea té serioses dificultats per treure endavant un acord de mínims i països com Espanya estan mostrant la seva cara més insolidària cap a les persones que es veuen obligades abandonar les seves llars víctimes de la persecució i la violència. A més, va afegir Galán, “considerem que l’acord al que es va arribar en la reunió d’ahir d’acollir a 54.760 persones, és una mesura insuficient i incompleta pel seu caràcter temporal i restringit. Tenint en compte que en el que portem d’any han arribat prop de 150.000 persones refugiades i migrants per via marítima principalment a Itàlia i Grècia, és necessari engegar un sistema de reubicació de caràcter permanent”. Així mateix “han de garantir-se vies legals i segures d’accés a la protecció en països d’origen i trànsit com la concessió de visats humanitaris, la possibilitat de sol·licitar asil en ambaixades, així com un major compromís amb el reasentamiento per part dels estats”
Fi de la nota.