INFORME “Capitalisme verd i vulneracions de drets humans”
La recerca es centra en analitzar els efectes de l’anomenat capitalisme verd sobre els desplaçaments forçats de comunitats del Perú, el Senegal, el Marroc i el Sàhara Occidental.
L’informe ha estat elaborat amb la col·laboració de l’Observatori del Deute en la Globalització (OdG) i destaca l’impacte de la transició verda, que perpetua pràctiques extractives i neocolonials, com la mineria de materials essencials per a tecnologies netes i el desplegament massiu de megaprojectes renovables. A més, examina com l’auge de l’extrema dreta, amb narratives de nacionalisme verd i fòssil, criminalitza sistemàticament les persones de les comunitats afectades. Aprofundeix en 4 casos concrets, il·lustrant com la transició energètica actual contribueix a la crisi humanitària i ambiental global.
El col·lapse d’ecosistemes i el desequilibri dels sistemes climàtics són dues de les conseqüències visibles de les pressions antropogèniques que posen en risc la vida al planeta i desplacen cada any a milions de persones, especialment a les poblacions més vulnerables del Sud Global.
Alhora, emergeix un renovat capitalisme verd que pretén estabilitzar l’amenaça climàtica a través d’innovacions tecnològiques, que tanmateix amaguen l’espoli dels béns comuns i la despossessió de terres de les comunitats, majoritàriament als territoris del Sud global, que és on es concentren gran part dels minerals necessaris per la fabricació de les anomenades “tecnologies netes”.