Informe: Pacte Europeu de Migració i Asil

Tornar enrere

L’aprovació del Nou Pacte Europeu de Migracions i Asil, tres anys després de que fos presentat i rere dures negociacions, culmina 25 anys d’impasse en el procés de construcció i consolidació de les polítiques de migració i asil de la Unió Europea. Malauradament, el resultat de l’acord avala les postures més conservadores i la òptica securititzadora i criminalitzadora vers les migracions i el refugi, allunyant-se de la finalitat primera d’establir mecanismes que permetin compartir responsabilitats en l’acollida i d’harmonització entre tots els Estats Membre en els procediments en matèria de migració i asil.

En l’acompanyament que realitzem com a entitat a les persones sol·licitants d’asil, refugiades, apàtrides i migrades en situació d’exclusió social des dels diferents serveis de l’organització som testimonis dels innombrables impactes que aquestes polítiques tenen en les seves vides. Des d’aquelles que es veuen obligades a fugir i no disposen de vies legals i segures per a fer-ho fins aquelles que aconsegueixen arribar després de sofrir nombroses vulneracions de drets, passant pels milers de persones que cada any moren ofegades en el mar o travessant deserts. 

El Pacte s’ha elaborat i negociat al llarg dels últims anys amb molt poca participació de les organitzacions de la societat civil que defensem els drets humans de les persones migrades i refugiades i que comptem amb una àmplia experiència en l’acollida i l’atenció de les seves necessitats. L’enfocament, que reforça la tendència europea, s’ha centrat en un augment de les mesures repressives per impedir a les persones que arribin a territori europeu. A més a més, La normativa està molt enfocada a establir un vincle directe entre el procediments d’asil i el de retorn, fet que pressuposa que la majoria de sol·licitants de protecció internacional no són susceptibles d’obtenir-la i reforça l’Europa fortalesa.

Com a Comissió Catalana d’Acció pel Refugi destaquem la importància de que existeixin polítiques comunes d’asil a la Unió Europea que assegurin condicions d’igualtat en el tractament de les sol·licituds de protecció internacional i en l’acollida, però rebutgem l’aprovació d’un Pacte que vulnera de manera flagrant el dret d’asil i posa en risc les vides de les persones refugiades i migrades.

Però, com hem arribat fins aquí? Us presentem el nostre nou informe elaborat juntament amb el CER Migracions que fa un recorregut de les polítiques migratòries europees des del Sistema Europeu Comú d’Asil fins a l’actual Pacte migratori.