La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat denuncia que l'acord entre la UE i Turquia vulnera els tractats internacionals

Tornar enrere

Alertem que l’acord aconseguit ahir entre la Unió Europea i Turquia suposa un despropòsit en incloure devolucions de persones refugiades a aquest país, el que vulnera la normativa europea i internacional.

idomeni_pmarsupia2

Així, aquesta mesura vulnera el principi de no devolució de la Convenció de Ginebra que garanteix que les persones no siguin expulsades a un país on la seva vida corri perill. En aquest sentit, organitzacions de drets humans han documentat casos de devolucions a Síria des de Turquia i ús de la violència per part de les autoritats.

A més a més, el Conveni Europeu de Drets Humans i el Tribunal Europeu de Drets Humans prohibeixen les expulsions col·lectives, en cadena i en calent, que és el que corre perill de passar amb aquest acord.

A més, recordem que les expulsions col·lectives són contràries al dret internacional. L’avaluació d’una sol·licitud d’asil ha de ser individual i a més no pot estar basada exclusivament en la nacionalitat, ja que seria discriminatori. D’altra banda, lamentem que les autoritats europees pretenguin saltar-se aquestes normatives amb impunitat amb la fal·làcia de considerar a Turquia com un país segur.

El Consell Europeu ha de fer marxa enrere amb aquest despropòsit el proper 18 de març, i no ratificar aquest acord immoral i il·legal.

Una nova subhasta

La CCAR apunta que assistim a un nou episodi de subhasta de persones refugiades, aquesta vegada entre els països de la Unió Europa i Turquia intercanviant vides humanes i drets per interessats favors econòmics o estratègics.

L’entitat lamenta que els dirigents europeus continuen instal·lats en el discurs de culpar a les màfies en comptes d’assumir la seva responsabilitat d’oferir vies segures als refugiats.

“Es tracta de la pitjor perversió de la política de reassentament. Aquesta constitueix una de les principal opcions per aconseguir vies segures per a les persones refugiades. Amb aquest acord, la volen convertir en un bescanvi, un mercadeig d’éssers humans”, afirma Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

Dades sobre una crisi humanitària

Actualment, les dones i nens suposen el 60% de les persones desplaçades que s’han vist obligades a fugir de les seves llars a causa dels conflictes i la persecució. L’any passat van morir més de 3.700 persones tractant d’arribar a Europa. Només al 2016 aquesta dramàtica xifra ja ascendeix a 418, de les quals un terç de les persones mortes són dones i nens.

El 88 per cent de les persones que arriben al Mediterrani procedeixen dels deu països que generen major nombre de refugiats, per la qual cosa els Estats han d’oferir-los protecció. Fins al moment Espanya ha reubicat a 18 persones refugiades, mentre que la xifra total dels països europeus ascendeix a 660. Solament en 2016, el nombre de persones que han arribat a Europa supera les 134.000.