Nova convocatòria per al Programa Català de Protecció a Defensors/es DH 2024-2025

Tornar enrere

Procés de presentació de candidatures per a l’acollida temporal de defensores i defensors dels Drets Humans

El Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans (PCPDDH) és una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, liderada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat, i que coordina i gestiona l’entitat Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR).

Té com objectiu oferir protecció integral a defensores i defensors dels DH en situació de risc a causa de la seva activitat de defensa dels drets humans per mitjans pacífics, mitjançant una acollida de 6 mesos a Catalunya i un acompanyament integral que inclou:

Atenció psicosocial i auto cura: acompanyament biopsicosocial des d’una perspectiva de benestar físic i emocional i de salut integral. Contempla la realització d’activitats esportives i/o artístiques, l’atenció psicològica i/o psiquiàtrica i l’abordatge de problemàtiques de salut a través de l’atenció sanitària (serveis de ginecologia, fisioteràpia, dentista, nutrició, etc.).

Formació: enfortiment dels coneixements i capacitats a través de formacions i recursos pedagògics tenint en compte els interessos de la persona i la seva organització (formacions en feminismes, seguretat digital, formulació de projectes, drets humans, mecanismes de protecció internacional, construcció de pau, idiomes, eines informàtiques, entre d’altres).

Accions d’incidència política i social: realització d’una agenda d’incidència a nivell català, espanyol i/o europeu per tal de donar a conèixer i sensibilitzar sobre la tasca de defensa dels drets humans i ampliar la xarxa de protecció i suport internacional a les persones defensores i les seves organitzacions.

Acompanyament en la protecció i el retorn: suport en l’anàlisi de risc i context de cada persona i el seu col·lectiu des de la perspectiva de la protecció integral feminista posant les cures i les necessitats al centre. Suport i seguiment per afavorir un retorn segur al país d’origen.

El pes de cadascun d’aquests eixos s’estableix d’acord a les necessitats o interessos de cada persona defensora. És imprescindible que l’entitat catalana que presenti una candidatura tingui un elevat coneixement del perfil i les circumstàncies de la persona defensora, així com experiència de treball conjunt amb l’organització d’origen, per tal de dissenyar de forma idònia el seu programa d’acompanyament i garantir una bona acollida i desenvolupament dels objectius de la seva estada i el posterior retorn.

A qui va dirigit?

A activistes i persones defensores que participin en organitzacions, col·lectius o moviments socials i que tinguin un vincle previ de solidaritat o de treball conjunt amb organitzacions catalanes.

Per a l’edició del PCPDDH 2024-2025, està prevista l’acollida temporal de 3 persones defensores dels drets humans en situació de risc. Si entre les persones defensores seleccionades alguna vol venir acompanyada de familiars (persones a càrrec i/o parella), el PCPDDH disposa d’una plaça per a candidatures en aquesta situació.

Qui s’hi pot presentar?

Poden presentar candidatures les ONGD que:

• Treballin en solidaritat amb altres països o regions i que tinguin experiència de treball conjunt amb l’entitat d’origen de la persona defensora proposada.

• Estiguin inscrites al Registre d’organitzacions no governamentals per al desenvolupament que preveu la Llei 26/2001 de 31 de desembre de cooperació al desenvolupament gestionat per l’ACCD o al Registre d’organitzacions no governamentals de desenvolupament adscrit a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament.

• Disposin de seu social o delegació a Catalunya.

També poden presentar candidatures les agrupacions d’ONGD que compleixin els requisits de l’anterior apartat, com associacions, xarxes, col·legis professionals, ajuntaments, etc. sense personalitat jurídica diferenciada.

Què cobreix?

El PCPDDH cobreix l’anada i tornada des del país d’origen de la persona defensora i el seu nucli familiar, si s’escau. També cobreix l’allotjament i subministraments (llum, aigua, gas i internet), assegurança mèdica internacional, beca mensual, targeta de transport públic, suport econòmic pel retorn i la cobertura de les activitats formatives, d’incidència i psicosocials de la defensora i el seu nucli familiar, si s’escau.

El pressupost que les administracions donants han destinat al PCPDDH el gestiona en la seva totalitat la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi. Les ONGD que hagin presentat les candidatures seleccionades seran considerades subcontractades per la CCAR en el marc de la Resolució que té l’entitat amb l’ACCD. Aquestes rebran 14.000€ en concepte d’ajut per a l’acompanyament de la persona defensora acollida sola; i 17.000€ en concepte d’ajut per a l’acompanyament de la persona defensora acollida en família i que hauran de justificar en el format i termini que s’indiqui. A més, una persona de l’ONGD catalana tindrà cobertes les despeses de viatges, gires i les activitats que es realitzin sota l’organització del PCPDDH.

L’ajut per l’acompanyament està dissenyat per tal que l’entitat subcontractada (ONGD catalana) pugui contractar una persona per realitzar l’acompanyament integral a la persona defensora durant els mesos d’estada a Catalunya. L’entitat subcontractada podrà destinar els recursos econòmics com consideri per tal de garantir un bon acompanyament en el marc de les partides justificables (personal assalariat, despeses corrents de béns i serveis, imprevistos -màxim 5%- i costos indirectes -màxim 10%-), havent de destinar obligatòriament com a mínim la meitat de l’aportació a personal assalariat contractat o alliberat per a l’acompanyament de la persona defensora.

Què suposa l’acompanyament per les ONGD que presenten les candidatures?

L’acollida i acompanyament de les ONGD catalanes -entitats acompanyants- en el marc del PCPDDH requereix d’un grau elevat de dedicació i implicació donat que contempla una ampli ventall d’activitats per tal d’aprofitar les diferents possibilitats, coneixements i recursos dels quals disposa el programa i amb l’objectiu d’acollir de manera integral a la persona defensora en les diferents esferes de la vida i eixos de treball (atenció psicosocial, formació, incidència i acompanyament en la protecció i el retorn).

Durant l’execució del programa hi ha diversos espais de trobada conjunts en els quals hauran de participar la defensora i l’entitat acompanyant com són reunions mensuals de seguiment, tallers de coneixença, d’anàlisis de risc i formacions conjuntes, entre d’altres. Alhora, les entitats acompanyants tenen la responsabilitat d’elaborar i executar els 4 eixos de treball conjuntament amb la persona defensora amb el suport de la CCAR i l’ACCD. També les entitats catalanes hauran de fer un acompanyament a la defensora que inclogui coneixements de l’entorn (barri, serveis bàsics, funcionament del transport públic, inscripcions, etc.), i, si es requereix, l’acompanyament de la defensora a les activitats i reunions. També s’encarregarà d’aspectes administratius com són el suport en la justificació de les gires, la justificació de la subcontractació i l’acompanyament per a realitzar tràmits diversos, entre d’altres.


Termini de presentació:

El període de presentació de sol·licituds s’inicia el 9 de setembre de 2024 i finalitza l’11 d’octubre de 2024, inclosos.

On presentar les candidatures:

S’ha de presentar el formulari per correu electrònic a: programa.proteccio@ccarefugi.org. Descarrega’t el formulari de sol·licitud que trobaràs adjunt.

Criteris de valoració de les candidatures:

  • Criteris relatius a la defensora o defensor i a la proposta de candidatura presentada: fins a 60 punts

Bloc 1: Adequació de la candidatura de la persona defensora al PCPDDH: fins a 48 punts

• Situació de risc individual del defensor/a: fins a 12 punts

• Acreditació de la situació del risc individual del defensor/a: fins a 2 punts

• Situació de risc col·lectiu del defensor/a: fins a 5 punts

• Adequació de la candidatura a la reubicació temporal de 6 mesos: fins a 5 punts

• Adequació de la candidatura als eixos de treball del PCPDDH: fins a 16 punts

• Pertinença de la persona defensora a un dels col·lectius prioritaris del PCPDDH (Defensores que pertanyen a organitzacions feministes i/o que treballen pels drets de les dones; Membres de col·lectius LGBTIQ+; Persones que treballen per la defensa dels drets civils i polítics; Persones que treballen per la defensa de la terra, el territori i el medi ambient): fins a 8 punts

Bloc 2: Organització/moviment social a la qual està vinculada la persona defensora: fins a 12 punts

• Experiència de l’organització en la defensa dels drets humans des de l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans -EGBDH-: fins a 4 punts

• Implicació de l’organització d’origen en el procés d’acompanyament i retorn del/la DDH: fins a 4 punts

• Participació en xarxes locals, nacionals o internacionals de defensa dels drets humans: fins a 4 punts

  • Criteris relatius a l’entitat que presenta la candidatura: fins a 40 punts

Bloc 3: Experiència de l’entitat que presenta la candidatura: fins a 8 punts

• Experiència de l’entitat en l’àmbit de la defensa de la protecció de defensors/es, des dels drets humans i des de la perspectiva de l’EGiBDH: fins a 8 punts

• Experiència de l’entitat al país d’origen de la persona defensora: fins a 4 punts

Bloc 4: Treball conjunt, d’acompanyament i/o suport de l’entitat sol·licitant a l’organització/moviment social d’origen de la persona defensora: fins a 10 punts

• Tipologia de treball conjunt entre l’entitat i l’organització d’origen de la persona defensora: fins a 5 punts

• Trajectòria de treball conjunt entre l’entitat i l’organització d’origen de la persona defensora: fins a 5 punts

Bloc 5: Capacitat d’acompanyament de l’entitat sol·licitant envers la persona defensora: fins a 15 punts

• Consistència i qualitat de la proposta d’acollida i acompanyament: fins a 8 punts

• Recursos humans destinats al programa per part de l’entitat sol·licitant: fins a 6 punts

• Capacitat d’acompanyament i seguiment al retorn: fins a 4 punts

En termes generals s’escolliran les candidatures per ordre de la puntuació obtinguda dels criteris de valoració. Excepcionalment el comitè de selecció pot tenir en compte altres elements per prioritzar les candidatures rebudes.

En un termini màxim de 20 dies naturals des de la finalització del període de presentació de sol·licituds es comunicaran per correu electrònic les candidatures seleccionades i s’iniciaran les gestions administratives corresponents per a la seva acollida i que determinaran la data de la seva arribada. Cal tenir en compte que la selecció d’una candidatura no garanteix la viabilitat de la seva participació al PCPDDH, ja que depèn de l’aprovació del visat de la persona DDH que es pot retardar considerablement o impedir l’acollida en cas de no compliment de requisits, no resposta o denegació per part de l’ambaixada. En aquests casos, el PCPDDH es reserva la possibilitat d’avaluar la viabilitat, podent descartar la participació d’una candidatura ja seleccionada al PCPDDH i passar a seleccionar la següent candidatura que hagi obtingut la següent puntuació més alta.