Foto: © Ervin Sarkisov
Adaptats a les necessitats registrades a cada municipi, aquests programes ofereixen diferents serveis d’atenció i acompanyament especialitzat a persones i famílies sol·licitants d’asil i/o refugiades que es troben en situació d’especial vulnerabilitat i/o risc d’exclusió social i què, per diferents motius, no tenen accés a les prestacions que ofereix el programa estatal, bé perquè han acabat el període d’estada en el programa i necessiten més temps per assolir l’autonomia, bé perquè han quedat exclosos del programa o perquè han vist denegada la seva sol·licitud d’asil i han quedat en situació d’irregularitat sobrevinguda, perdent el dret a prestacions.
Aquests programes s’executen posant èmfasi en l’atenció a les persones amb criteris d’equitat, igualtat d’oportunitats, perspectiva transversal de gènere, respecte a la diversitat i individualitat.
Els programes complementaris els gestiona un equip especialitzat que compta amb treballadores socials, educadores socials i tècniques d’integració social i s’articula i coordina amb els diferents serveis i equips especialitzats de la CCAR-CEAR, amb psicòlegs, tècnics d’inserció i intermediació laboral, servei de llengües, traductors, entre d’altres.
Com a entitat social experta en l’atenció i acompanyament a persones refugiades, gestionem diversos programes d’aquest tipus arreu del territori. Entre ells a:
Barcelona: programa d’acollida Nausica:
La CCAR és una de les entitats que va promoure la creació del Programa Nausica d’atenció integral a les persones refugiades. Aquest és el programa complementari d’acollida que ofereix la ciutat de Barcelona i s’emmarca dins de ‘Barcelona, Ciutat Refugi’. És el primer programa municipal d’acollida de persones refugiades de l’Estat. Ofereix un servei d’habitatge temporal i un seguiment professional i acompanyament social integral que pretén que els i les usuaris/àries assoleixin l’autonomia necessària per a una vida independent a Catalunya.
Les persones destinatàries del programa Nausica són persones sol·licitants d’asil que han rebut atenció mitjançant el programa estatal i que han esgotat les prestacions sense arribar a l’autonomia, o bé que han perdut el dret a l’asil i han quedat excloses, ja sigui perquè han renunciat a la destinació on les enviaven o perquè la pertinença a un grup social determinat, l’estat de salut o l’orientació sexual desaconsellaven l’allotjament en altres espais on han de conviure amb altres persones poc sensibilitzades amb les seves realitats. Aquest programa compta amb 4 pisos i un total de 19 places d’acollida.
Sabadell: programa Tenderol
El programa Tenderol sorgeix de la necessitat de donar resposta a les persones que han vist denegada la seva sol·licitud de protecció internacional o que han quedat fora del circuit estatal i que tenen vinculació amb Sabadell. En aquestes situacions, en les quals hi ha risc d’exclusió social, els municipis són l’administració més propera i són els que acaben gestionant les necessitats de les persones que hi viuen. El treball conjunt i la cooperació a través de convenis, entre l’Ajuntament, els i les tècniques municipals i els equips d’intervenció especialitzats i interdisciplinaris de la nostra entitat, contribueixen a la inserció socio laboral d’aquest col·lectiu. El programa Tenderol compta amb un pis que ofereix 10 places d’acollida.
Sant Boi de Llobregat
El programa de Acogida e Inclusión de Sant Boi de Llobregat tiene como objetivo atender las necesidades de las personas que han quedado fuera del programa estatal de protección por diferentes motivos, y necesitan un acompañamiento profesional para alcanzar su autonomía. Se realizan itinerarios individualizados de inserción y se promueve la participación de los usuarios en actividades de sensibilización y voluntariado que se desarrollan en el municipio. Este programa cuenta con 5 plazas en un piso de acogida, y también este año se ha creado un nuevo Punto de Información y Orientación especializado en asilo y refugio.
El Prat de Llobregat
La CCAR gestiona, con la colaboración del Ayuntamiento del Prat de Llobregat, un Punto de Información y Orientación para personas solicitantes de Asilo o susceptibles de ser-lo. Desde esta oficina se hace un acompañamiento sociolaboral, se promueve el voluntariado y se realizan talleres de sensibilización sobre refugio y asilo, especialmente en las escuelas.
Rubí
En el municipio de Rubí y fruto del deseo del Ayuntamiento de mejorar la respuesta municipal en relación con el colectivo de personas refugiadas, nuestra entidad está creando y desarrollará a lo largo de 2020 un nuevo Punto de Información y Orientación desde donde, además de asesorar a las personas usuarias, se realizará un diagnóstico de la situación social del colectivo con una identificación de perfiles de asilo y refugio que de lugar a una mejora en los protocolos de actuación y derivación en el municipio, así como una más cuidada detección de necesidades. También se realizan talleres informativos y formativos.
¿Qué puedes hacer tú?
- Si conoces a alguna persona migrada potencial solicitantes de asilo que necesite información y acompañamiento o no tenga recursos y no sepa a dónde recurrir, dale nuestro contacto. Nos puede escribir a ccar@ccar-cear.org o acercarse al punto de información y orientación más cercano.
- Si tienes un piso o una habitación para alquilar, ponte en contacto con nuestra área de vivienda y haz que tu casa sirva para acoger a personas refugiadas. Podrás colaborar en un punto clave de la vida de las personas, como es tener una vivienda. Contáctanos en habitatge@cear.es.
- Como ciudadana, puedes trabajar para que tu ciudad también sea una ciudad de acogida.