skip to Main Content
93 301 25 39 ccar@ccar-cear.org

Projectem el documental Fugir per Estimar i Ser arreu del territori

Projectem El Documental Fugir Per Estimar I Ser Arreu Del Territori

El passat 15 de maig es va estrenar a Barcelona el documental i reportatge “Fugir per estimar i ser”, un projecte que narra les experiències de persones LGBTI del Marroc i el seu periple per demanar asil a l’estat espanyol.
Actualment, 70 països del món criminalitzen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe. A molts països, les orientacions sexuals no normatives es consideren malalties mentals, malgrat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat del seu catàleg de malalties el 1991. En el cas de les persones trans, la disfòria de gènere encara es considera una incongruència de gènere al catàleg de l’OMS. Des de 2008 s’han reportat 2.343 assassinats de persones trans a 65 països del món.
Al Marroc, l’Article 489 del Codi Penal castiga les relacions sexuals entre persones del mateix sexe amb penes de presó d’entre sis mesos i tres anys, així com multes econòmiques. Alhora, malgrat que no es disposa de dades ni d’informació relativa a la situació de les persones del col·lectiu trans que es troben al país, aquestes també pateixen persecució i discriminació, motiu pel qual es considera rellevant visibilitzar les seves reivindicacions.
Moltes d’aquestes persones acaben finalment sol·licitant protecció internacional a països com Espanya, i ciutats com Barcelona. No obstant això, el sistema d’asil espanyol també dificulta els seus processos d’inclusió social, considerant que Espanya és un dels Estats Membres de la Unió Europea amb una major taxa de denegació de sol·licituds de protecció internacional. El 2018, Espanya va rebutjar 3 de cada 4 sol·licituds d’asil i actualment més de 100.000 sol·licituds estan pendents de resoldre.
Amb aquest projecte, realitzat per periodistes de La Directa en coordinació amb la Comissió Catalana d’Ajuda al refugiat i el Servei Civil Internacional de Catalunya i amb el suport de la Beca DevReporter, pretenem posar llum a les vulneracions de drets de la comunitat LGBTI i les seves xarxes de resistència al Marroc, així com els obstacles que es troben en demanar protecció internacional a l’estat espanyol.
Vine a qualsevol de les següents projeccions:
Dimecres 19 de juny
a les 19:30 h
a l’Aula Polivalent Centre Cívic el Roure
Plaça 1 d’octubre, numero 1. Begues
Dijous 20 de juny
a les 19:00
als cinemes de Can Castellet
c/ Jaume I, 28. Sant Boi del Llobregat
Divendres 21 de juny
a les 20:30 h
a la Internacional Teatral
c/ Uruguau, 69. València
Dilluns 24 de juny
a les 19:45 h
al Casal Jove de Premià de Dalt
Dimarts 25 de juny
a les 19:30h
a la Casa de la Cultura
Plaça de l’Hospital, 6. Girona
Dimecres 26 de juny
a les 18:00 h
al casal Pere Quart
Rambla, 69. Sabadell
Dimecres 26 de juny
A les 18:00 h
a l’Espai Jove Kesse.
Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 12. Tarragona
Dijous 27 de juny
A les 21:00 h
a l’Àgora Juan Andrés Benítez
c/ Aurora, 13. Barcelona
 

Back To Top