La CCAR impulsa un nou protocol contra les violències masclistes i LGTB-fòbiques

Tornar enrere

La iniciativa posa en relleu la necessitat de protocols específics en les organitzacions socials, destacant que garantir espais lliures de violències és una responsabilitat col·lectiva que afecta totes les persones que hi formen part.

Des de la CCAR hem iniciat un procés participatiu per desenvolupar un protocol específic contra les violències masclistes i LGTB-fòbiques, reafirmant el nostre compromís amb la igualtat, la seguretat i la inclusió de totes les persones vinculades a l’entitat. Aquesta iniciativa busca establir mecanismes per prevenir qualsevol tipus de violència i garantir la integritat tant de l’equip tècnic, com de les persones voluntàries i usaries dels nostres serveix, així com de qualsevol altra persona vinculada a l’entitat.

L’elaboració del protocol es realitza amb l’acompanyament de la cooperativa Esberla, una consultoria social especialitzada en economia social i feminisme, que aporta la seva experiència en l’anàlisi de processos organitzatius amb perspectiva de gènere. La col·laboració amb aquesta cooperativa, està ajudant a la CCAR a crear un procés estructurat i transversal que garanteix la inclusió de totes les perspectives i sensibilitats de l’entitat.

El procés s’està articulant en diverses fases. Inicialment, s’ha dut a terme una anàlisi de la situació basat en la revisió de documents existents i experiències de dinàmiques internes, com el Pla d’Igualtat de la CCAR, el Protocol d’abordadge de les violències masclistes del Programa Catalaà de defensors i Defensores de Drets Humans entre d’altres documents. Posteriorment, s’ha creat una comissió de treball formada per persones de diferents àrees de l’organització. Aquest grup ha participat en diverses sessions, inclosa una sessió de reflexió sobre situacions reals i/o fictícies on s’han tractat exemples de casos d’assetjament, agressions o abusos de poder.

Dins el procés de creació del protocol, un element clau ha estat la formació inicial a tot l’equip en la detecció i prevenció de violències masclistes. Això ha permès preparar un primer esborrany a partir d’una reflexió col·lectiva. Durant el procés, s’està comptant amb la participació activa de persones amb diverses identitats de gènere, per assegurar una perspectiva plural i inclusiva.

Actualment, estem iniciant la fase de revisió, on la junta directiva i un grup de voluntàries asseguraran que el document inclou mecanismes clars per la denúncia i gestió de situacions conflictives, garantint una resposta integral i adaptada a les diferents casuístiques i realitats que integren la CCAR. Un cop aprovat, el document es presentarà a totes les persones vinculades amb l’entitat a través d’un procés de socialització i formació específica per garantir la correcta implementació. I s’establiran mecanismes subscriguin el compromís de totes les persones que fan part de la CCAR amb aquest.

 Aquest protocol reforça el compromís de la CCAR contra les violències masclistes i LGTB-fòbiques, a més de mostrar la voluntat de posicionar-se com espai segur, compromès amb la igualtat i lliure de violències.