Tornar enrere

Torna Ciutats Defensores del Drets Humans: 8 reconeguts activitats a 15 municipis catalans

 
 

  • De l’1 a l’11 d’octubre els activistes de drets humans participaran en un seguit d’activitats a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans.
  • També seran rebuts al Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, i la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament.
  • El dilluns 1 d’octubre tindrà lloc una trobada dels defensors/es amb mitjans a la Diputació de Barcelona.

 
De l’1 a l’11 d’octubre vuit activistes de drets humans, procedents de Palestina, Egipte, Guinea Equatorial, Hondures, Mèxic, Estats Units, Birmània i Espanya, visitaran quinze municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites.
 
La visita s’emmarca en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans que des del 2013  organitzen diferents municipis catalans i que consisteix en nombroses activitats de sensibilització sobre el paper dels defensors/es de drets humans, persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets.
 
La delegació està composta per:
 

  • Ahmed Ali, fotoperiodista egipci refugiat a Espanya. Després d’implicar-se en el Moviment 6 d’abril i de treballar per la Comissió Egípcia de Drets i Llibertats, va ser detingut el 2014. El 2015 va ser condemnat a 25 anys de presó, però va aconseguir fugir del país i sol·licitar asil a l’estat espanyol.

 

  • Janahuy Paredes, activista mexicana contra les desaparicions forçades. Després que el seu pare fos desaparegut, fundà l’organització Comité de Familiares de Personas Detenidas Desaparecidas en México (Cofaddem- Alzando Voces), que lluita per la memòria, veritat i justícia per a les víctimes de desaparicions forçades.

 

  • Manal Tamimi, activista palestina contra l’ocupació israeliana i membre del Comitè de Coordinació de la Lluita Popular (PSCC) als territoris ocupats. Ha estat detinguda i ferida diversos cops, repressió també viscuda per altres membres de la seva família, com l’adolescent Ahed Tamimi, recentment alliberada.

 

  • Margarita Pineda, defensora lenca del mediambient i dels drets de les minories ètniques i nacionals a Hondures. Fundadora del Moviment Indígena Lenca Independent de La Paz (MILPAH), que denuncia la manca de consultes prèvies, lliures i informades sobre projectes miners i hidroelèctrics que afecten el territori.

 

  • Marisa Franco, activista pels drets de les persones migrants i contra les deportacions als EE.UU. Ha format part de diverses campanyes per reclamar el respecte als drets civils, econòmics, socials i laborals, com #Not1MoreDeportation. Directora de Mijente, col·lectiu “pro-black, pro-woman, pro-queer, pro-poor”.

 

  • Ramón Esono, caricaturista equatoguineà compromès amb la denúncia de les vulneracions dels drets humans al seu país. El 2017 va ser detingut i empresonat, però finalment alliberat per la manca de proves i per la forta pressió internacional. Ha rebut guardons com el Premi al Coratge 2017 de Cartoonists Rights Network.

 

  • Spitou Mendy, defensor senegalès dels drets laborals de les persones migrants treballadores del camp a Andalusia. Portaveu del Sindicat d’Obrers del Camp – Sindicat Andalús de Treballadors (SOC-SAT) del 2006 a 2017.

 

  • Tun Khin, defensor dels drets de la població rohingya de Myanmar. Ell mateix és rohingya exiliat al Regne Unit, on presideix la Burmese Rohingya Organisation UK per fer incidència política sobre greus violacions de drets humans als rohingyes.

 
Els vuit activistes participaran en nombroses activitats com xerrades, col·loquis i diverses trobades que s’han organitzat durant els onze dies de la seva visita a Barberà del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Girona, Granollers, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa i Viladecans. A més a més, mantindran reunions institucionals amb organismes de defensa dels drets humans com el Síndic de Greuges i el Fòrum de Síndics i Defensors locals de Catalunya.
 
Els quinze municipis participants al projecte de Ciutats Defensores de Drets Humans s’han compromès en una declaració institucional a mantenir i ampliar les polítiques públiques locals de suport als defensors i defensores de drets humans a escala internacional, en un context generalitzat de pressions, amenaces i assassinats, i en l’any en què es commemora el vintè aniversari de la Declaració de Barcelona sobre Ciutats i Drets Humans (1998). Exigeixen també l’alliberament incondicional de Victoire Ingabire, Omid Kokabee, Abdulhadi Al-Khawaja i Ilham Tohti, defensors/es de Ruanda, Iran, Bahrain i Regió Autònoma Xinjiang Uigur de Xina respectivament, actualment empresonats al seus llocs d’origen i que havien estat convidats al projecte de Ciutats Defensores del Drets Humans.
 
Ciutats Defensores de Drets Humans és un projecte organitzat conjuntament pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, amb la participació de l’Institut Internacional Català per la Pau, Casa Amèrica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
 
Visiteu el web i el blog del projecte per més informació:
http://ciutatsdretshumans.cat