Tornar enrere

Un any després de la mort de l’Aylan, Rescatem #ElNostreMediterrani!

Un any després de la mort de l’Aylan
Serrat s’afegeix a reclamar la fi de les morts al Mediterrani

  • Avui es compleix un any de la mort de l’Aylan, el nen sirià protagonista de la foto que va commocionar a la societat europea. Des de llavors, han mort al Mediterrani prop de 4.200 persones, més les que mai sabrem.
  • Amb el vídeo titulat “Rescatemos #NuestroMediterráneo”, l’organització busca el suport ciutadà per a què el Mediterrani torni a ser el mar que va inspirar a Serrat, no la gegantesca fossa comuna que és a dia d’avui.


Avui, CEAR ha llançat el vídeo  ‘Rescatemos #NuestroMediterráneo’ conjuntament amb el cantautor Joan Manuel Serrat per a denunciar les morts de les persones refugiades què es segueixen produint, de forma constant, al Mediterrani.
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat lamenta que un any després de la mort de l’Aylan, el nen sirià que va ocupar nombroses portades i va commocionar a gran part de la societat, la Unió Europea segueixi sense oferir una altra alternativa a les persones que fugen de la guerra i la persecució que jugar-se la vida al mar en embarcacions que no ofereixen cap tipus de seguretat.
“Amb aquest vídeo hem volgut denunciar que el Mediterrani s’ha convertit en una immensa fossa comuna, però també que, alhora, la societat rebutja que aquestes persones segueixin vivint en una situació d’absolut desemparament”, ha denunciat Estrella Galán, secretaria general de CEAR.
Més de 30.000 persones han mort al Mediterrani durant els últims 16 anys, al menys 3.164 només durant el 2016. A més de la inexistència d’una operació de rescat eficaç, la Comissió retreu a les autoritats europees  “l’extrema lentitud” en els processos de reubicació i reassentament, així com la clara voluntat d’impedir l’arribada de més sol·licitants d’asil a les nostres costes, un fet visible amb la firma de l’acord de Turquia.
Per la seva part, el cantautor denuncia en aquest vídeo que el Mediterrani d’avui “on les persones es deixen la vida tractant de posar-la fora del perill de la guerra”, queda “molt lluny” d’aquell que va inspirar la seva cançó.
En aquest sentit, l’entitat lamenta que l’onada de solidaritat què es va viure després de la mort de l’Aylan no hagi estat corresposta en aquelles decisions preses per part de les autoritats europees. “Per desgracia, els discursos de commoció què vam escoltar fa un any han quedat en paper mullat, i milers de nens i nenes com l’Aylan segueixen havent de llançar-se al mar en busca d’un refugi que Europa només ofereix a comptagotes i a contracor”, va afirmar Galán.
Els dos Mediterranis
El vídeo, realitzat pel Col·lectiu de Dones Cineastes i Medis Audiovisuals (CIMA), mostra a un grup d’espectadors què s’aturen a un parc a escoltar la inesperada actuació de l’Orquestra Filharmònica d’Espanya conjuntament amb la Fundació Musica Maestro, interpretant “el Mediterráneo” de Joan Manuel Serrat.
A meitat de la cançó, es destapen les fotografies d’aquell “altre Mediterrani” què viuen les persones refugiades a la seva arribada a Europa, amb impactants imatges realitzades pels fotoperiodistes Javier Bauluz, Olmo Calvo, Juan Carlos Mohr i Santi Palacios. És llavors quan els rostres dels espectadors canvien, mostrant la seva consternació enfront de la realitat que estan vivint les persones que busquen refugi a Europa.
El 80% de les persones migrants que moren al món ho fan al Mediterrani. Volem ‘rescatar’ al nostre mar de la vergonya que això suposa, i això només s’aconseguirà posant en marxa vies legals i segures per a sol·licitar asil”, explica l’entitat.
Finalment, des de l’entitat volen agrair a tots els participants del vídeo, en especial a Joan Manuel Serrat, la seva col·laboració desinteressada en aquesta iniciativa.
Atenció als mitjans:

  • Imatges del vídeo incloses les imatges de Serrat.
  • Possibilitat de gestionar entrevistes amb representant de la CCAR. Premsa Pascale Coissard 656 40 51 00 / 93 301 25 39 pascale.coissard@ccar-car.org