Informe de la visita de seguiment a Colòmbia

Tornar enrere

Entre el 4 i el 14 de març una delegació catalana es va desplaçar a Colòmbia per realitzar una visita de seguiment a defensors i defensores dels drets humans participants al Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans.

Els objectius de la delegació han estat:

 • Fer seguiment de la situació personal i comunitària de les persones defensores que han estat acollides al PCPDDH.
 • Enfortir la seva xarxa de protecció i visibilitzar el compromís i suport de les institucions, el Parlament i les organitzacions socials catalanes i europees.
 • Obtenir informació rellevant de context tant a nivell nacional com dels departaments del Cauca, Antioquia i Meta i fer seguiment de la situació de vulneracions de drets humans La visita de la delegació catalana a Colòmbia en ha tingut lloc del 4 al 14 de març de 2023 i es considera una acció estratègica dins l’aposta del programa per una protecció integral i duradora dels defensors i defensores en risc.

Els integrants de la delegació catalana han estat:

 • Generalitat de Catalunya: Yoya Alcoceba, directora general de Cooperació al Desenvolupament, Marc Bou, responsable d’Aliances Internacionals, Marta Grau, cap de comunicació i educació gobal i Regina Ventura, tècnica d’aliances internacionals, de l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
 • Parlament català: Jenn Diaz, diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya, Quim Jubert, diputat de Junts per Catalunya i Isabel Chacón, coordinadora del grup parlamentari de la Candidatura d’Unitat Popular.
 • Organitzacions catalanes: Dilara Ekmen, codirectora i Constança Schinteie tècnica d’incidència política i social de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Juan Àvila i Julia Matildelina Ortiz membres del Col·lectiu Maloka, Natàlia Pelegrí tècnica de l’Associació Acció Internacional per la Pau.
 • Organitzacions europees: Javier Roura coordinador senior i Helena Szczodry responsable del Programa de Reubicació Temporal de Protect Defenders
 • S’ha viatjat al Departament d’Antioquia (Medellín i Toledo), Departament del Valle del Cauca (Santander de Quilichao i diverses veredas de Corinto i Miranda), Departament del Meta (Villavicencio) i Bogotá. Es va visitar a les diferents defensores participants al programa, a les seves organitzacions i comunitats:
 • Departament del Nord del Cauca: César Galarza, comunicador de l’Asociación de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca (ACIN) i Katherin Arias, membre del Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado (MOVICE) – Capítol Bogotà, participants l’any 2022 i Alicia Valencia, guàrdia indígena i membre de l’ACIN, participant l’any 2019. Acompanyats pel Col·lectiu Maloka.
 • Departament d’Antioquia: Milena Florez, presidenta del Movimiento Rios Vivos Antioquia, participant l’any 2019. Acompanyada pel Col·lectiu Maloka.
 • Departament del Meta: Diana Martínez, secretaria de la Asociación Campesina de Pequeños y Medianos Productores Agrícolas de la región del río Cafre (AGROCAFRE) i membre de Fundación por la defensa de DDHH y DIH en el Oriente y Centro de Colombia (DHOC), participant l’any 2022 i Edilberto Daza, president de la Fundació DHOC, participant l’any 2017. Acompanyats per l’Associació Acció Internacional per la Pau.
 • Nacional: Luz Marina Hache, membre del MOVICE, participant l’any 2021. Acompanyada pel col·lectiu Maloka.

Durant la visita s’han mantingut reunions amb les organitzacions i comunitats de les persones defensores participants al programa així com amb institucions colombianes i organismes internacionals.

Pots llegir l’informe sobre la visita de verificació als enllaços següents: