skip to Main Content
93 301 25 39 ccar@ccar-cear.org

La CCAR celebra l'arribada del primer grup de reubicats i lamenta que les mesures europees resultin lentes i insuficients

La CCAR Celebra L'arribada Del Primer Grup De Reubicats I Lamenta Que Les Mesures Europees Resultin Lentes I Insuficients

• Qualifiquem l’inici del procés de reubicació com “desesperadament lent” i reclama un sistema permanent de reubicació a nivell europeu davant l’increment de l’arribada de refugiats els últims mesos.

• Apuntem que el desenvolupament de la reubicació ha trigat tant a iniciar-se que moltes persones refugiades s’han vist obligades a “reubicar-se a si mateixes”
La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat qualifica l’arribada dels primers 12 refugiats reubicats a Espanya des d’Itàlia com un pas endavant però “clarament insuficient” davant la dimensió d’aquest fenomen i lamenta que la Unió Europea en el seu conjunt no estigui adoptant solucions globals davant el drama dels refugiats.

Reclamem que l’acollida d’aquest primer grup de refugiats reubicats suposi l’agilitació d’aquest procés aprovat el setembre passat pel Consell Europeu i que qualifiquem com “desesperadament lent”. “La Unió Europea i els estats membre han de donar resposta als seus compromisos i accelerar els trasllats ja que la situació de milers de persones s’està tornant insostenible”, va afirmar Estrella Galán, secretària general de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR).
En aquest sentit, apuntem que el desenvolupament de la reubicació a nivell europeu ha trigat tant a iniciar-se que moltes persones refugiades s’han vist obligades a “reubicar-se per si mateixes” i milers d’ells han iniciat un recorregut des d’Itàlia i Grècia cap a altres països d’Europa pels seus propis mitjans en condicions duríssimes.
“Ens alegrem que s’hagi iniciat aquest procés a Espanya i poder rebre als primers refugiats a través de la reubicació, però cal recordar que es tracta d’una ínfima gota d’alleujament en un oceà de retards, regatejos i pegats”, va subratllar Galán.
Una part dels refugiats reubicats ha estat acollida en places de CEAR durant un període entre sis i nou mesos, i posteriorment comptaran amb els programes de l’entitat per afavorir la integració durant un període aproximat de dos anys amb l’objectiu de la seva plena autonomia, participant als mateixos programes que la resta de sol·licitants d’asil que arriben al nostre país.
“Espanya té una experiència de més de 30 anys a rebre sol·licitants d’asil i està preparada per seguir acollint refugiats fins a completar la quota assignada per a un període de dos anys de més de 9.300 reubicats si es posen els recursos adequats”, va defensar Mónica López, coordinadora d’Acollida de CEAR.

Sistema permanent
Una vegada més els països europeus es veuen superats pel desenvolupament dels esdeveniments. Així, mentre es dilata la reubicació de dotzenes de persones, les arribades durant les últimes setmanes es compten per milers.
A més, des de la CCAR recordem que les mesures acordades a nivell europeu són clarament insuficients ja que han arribat més de 725.000 persones a Europa a través del Mediterrani, la majoria potencials sol·licitants d’asil, enfront de les 160.000 places de reubicació aprovades inicialment.
“Aquestes xifres demostren amb claredat que la Unió Europea ha de crear un sistema permanent de reubicació i reassentament de refugiats provinents d’altres països” va afegir Galán, per qui “la mort de 400 persones el passat mes d’octubre ens recorda que l’inici de les reubicacions és un avanç, però no és la solució davant aquest drama humà”.
“Instem al fet que el Govern espanyol en el Cim europeu d’avui proposi l’acceleració dels propers trasllats de refugiats per evitar més dolor”, va concloure Galán.

Dades sobre refugi
• L’arribada d’aquest grup de refugiats eritreus serien els primers del total de 9.323 persones refugiades reubicades procedents d’Itàlia i Grècia que va acceptar Espanya el setembre passat i que haurà d’acollir en el termini de dos anys.
• El nombre de reubicats assignats al nostre país per la Comissió Europea suposarà el 0’02% de la població espanyola, és a dir, 2 persones refugiades cada 10 mil habitants.
• Aquest any més de 725.000 persones haurien arribat a Europa a través del Mediterrani, i 3.400 haurien perdut la vida en aquesta ruta.
• Segons Frontex, més del 80% de les persones que arriben a Europa per via marítima són potencials beneficiaris de protecció internacional.
• Els països de la UE es van comprometre a oferir reubicar a 160.000 persones. Només el conflicte sirià ha generat 4 milions de persones desplaçades fora del país.
L’any passat, Espanya va rebre només el 1% de les 625.000 sol·licituds que van arribar a la Unió Europea, oferint algun tipus de protecció internacional a 1.585 persones.

Back To Top