Tornar enrere

Comunicat sobre la situació a Ucraïna

Des de la CCAR exigim a la Unió Europea i a l’Estat espanyol la responsabilitat de garantir vies legals i segures i protecció internacional per a totes les persones ucraïneses que ho requereixin.

 

Al 2014, després del conjunt de protestes i manifestacions de l’anomenat Euromaidan, on part de la societat civil ucraïnesa es va mostrar contraria a la suspensió de la signatura de l’Acord d’associació amb l’Unió Europea i van fer caure al govern pro rus de Yanukovich, Rússia va reaccionar a través d’una ofensiva militar que va comportar l’annexió de Crimea i, a l’abril del mateix any, l’esclat del conflicte armat a la regió del Donbass, a l’est d’Ucraïna. Aquest conflicte, tot i els acords de Minsk i els diversos protocols que se’n deriven, s’ha mantingut com un conflicte de baixa intensitat.

Aleshores la guerra ja va provocar que milers d’ucraïnesos i ucraïneses fugissin del país cercant refugi tant en països limítrofs com en el conjunt de la Unió Europea i que molts d’altres es convertissin en desplaçats interns arribant a la xifra de 1,5 milions al 2021.

Al 2015, l’estat espanyol  va ser el tercer país de la Unió Europea en rebre més sol·licituds d’asil únicament superades per Alemanya i Itàlia. Aquest fet es va donar en gran mesura per l’existència d’una gran comunitat de persones procedents d’Ucraïna que els podien fer de xarxa de suport. Catalunya va ser la comunitat autònoma que va rebre la major part de les sol·licituds d’asil presentades.

Davant la situació humanitària viscuda en les darreres hores a Ucraïna fruit de l’ingerència militar russa, que es preveu provocarà un gran èxode de persones ucraïneses, – càlculs de les primeres hores de l’actual escalada del conflicte estimen que 100.000 han hagut d’abandonar el seu domicili-, cal actuar amb celeritat.

Des de la CCAR exigim al conjunt de països de la Unió Europea i especialment l’estat espanyol;  

  • Vetllar per reconduir el conflicte a través de la via diplomàtica en el marc dels mecanismes que té la UE.
  • Que els països limítrofs no tanquin fronteres i respectin el dret a sol·licitar asil dels i les ucraïneses.
  • Que s’habilitin vies legals i segures;
    • Corredors humanitaris
    • Directiva de protecció temporal- Directiva 2001/55/CE-
    • Reubicació segons els principis de solidaritat de la UE.
  • Que es recolzi als països limítrofs per tal que puguin acollir amb els estàndards requerits.
  • Que hi hagi major celeritat en els processos de reagrupament familiar

A la Generalitat i governs municipals;

  • Augmentar i enfortir les polítiques d’acollida i inclusió complementàries a les de l’Estat.