Israel vulnera el dret internacional humanitari ordenant un desplaçament forçat de població civil que pot suposar una forma de neteja ètnica
Barcelona, 18 d’octubre – L’ordre d’evacuació dictada per Israel sobre la població del nord de Gaza, sense implantar un corredor humanitari ni un lloc segur on refugiar-se, constitueix una forma de desplaçament forçat de civils prohibida pel dret internacional humanitari i que en el context d’un territori ocupat com el de Palestina pot suposar una neteja ètnica de la seva població. Els civils palestins han de veure garantit el seu dret a romandre en el territori de la Franja de Gaza sense ser víctimes d’hostilitats, al mateix temps que s’ha d’assegurar la possibilitat que aquelles persones que desitgin sortir puguin fer-ho sota protecció.
Les declaracions emeses per diferents alts càrrecs del Govern israelià en els últims dies cridant al setge total de la Franja sense diferenciar entre civils i combatents, així com els brutals atacs de l’exèrcit israelià sobre objectius civils –com el bombardeig de l’hospital Al-Ahli de la ciutat de Gaza-, han despertat les pors de la població palestina a que Israel pretengui desplaçar-los de forçosament cap a Egipte amb la intenció d’expulsar la població de la Franja de Gaza i facilitar així una eventual ocupació total d’aquesta. En aquest sentit, la Relatora Especial de Nacions Unides sobre la situació dels drets humans als territoris palestins, Francesca Albanese, ha assegurat que “hi ha un greu perill que el que estem presenciant sigui una repetició de la Nakba de 1948 i la Naksa de 1967, però a una escala més gran”.
L’ordre d’evacuació dictada per Israel el 12 d’octubre és contrària a l’article 49 de la Convenció de Ginebra relativa a la protecció dels civils en temps de guerra i no és un advertiment vàlid atès que no resulta possible la mobilització de més d’un milió i mig de persones quan no existeixen condicions de seguretat. Una evacuació exigeix assegurar les necessitats bàsiques dels qui fugen durant aquesta, garantir una ruta lliure d’hostilitats per un temps determinat i un lloc segur en el qual finalment refugiar-se. Com que aquestes condicions no es donen, es pot considerar que l’ordre emesa per Israel busca aterrir els civils perquè marxin i constitueix, de facto, l’execució d’una ordre de desplaçament forçat de la població del nord de Gaza.
De manera independent a l’ordre d’evacuació, Israel ha d’assegurar en tot moment la protecció dels civils que decideixin quedar-se al territori. La població palestina del nord de Gaza té el dret a romandre al seu territori i Israel té la obligació de respectar el dret internacional humanitari i brindar la protecció deguda. El bombardeig d’instal·lacions civils, especialment de les que serveixen com a refugi per a nombroses persones com les instal·lacions mèdiques és un crim de guerra i a més, mostren que Israel no pretén una evacuació amb l’objectiu de protegir la població civil sinó un desplaçament forçat.
Des de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) condemnem el càstig col·lectiu infligit a la població de la Franja de Gaza, els bombardejos contra les infraestructures civils i rebutgem fermament l’ordre de desplaçament forçat d’1,2 milions de gazatins com a estratègia per a la neteja ètnica de la Franja de Gaza per part d’Israel. Així doncs, exigim l’aplicació del dret internacional humanitari, el cessament d’hostilitats per part d’Israel i l’habilitació d’un corredor humanitari per assegurar que l’ajuda arribi a la població afectada. A més, demanem garantir el dret dels civils a romandre a la Franja de Gaza protegint-los de qualsevol atac i que la comunitat internacional intervingui perquè Israel cessi els brutals atacs.