Tornar enrere

Exigim que la situació de Lampedusa s’abordi de manera immediata amb un enfocament humanitari i de protecció

Des de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi condemnem les polítiques europees d’externalització i de detenció i criminalització de les persones migrades i refugiades i demanem l’habilitació de vies legals i segures com el reassentament, els corredors humanitaris o les exempcions de visats perquè ningú s’hagi de jugar la vida.

Barcelona, 19 de setembre de 2023 – Des de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) manifestem rotundament el nostre rebuig al Pla de deu punts anunciat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per fer front a la situació dels últims dies a l’illa de Lampedusa. El Pla proposa l’increment de les deportacions reforçant el paper de Frontex i pressionant els principals països d’origen perquè acceptin el retorn dels seus nacionals; aprofundeix en l’establiment d’acords amb països que vulneren sistemàticament els Drets Humans, com el recent acord amb Tunísia que ja ha estat criticat per la Defensora del Poble europeu; i planteja procediments accelerats mancats de garanties, inclòs l’ús del concepte de país d’origen segur, el que pot suposar una vulneració del principi de no devolució i una discriminació per origen en l’admissió a tràmit i tractament de les sol·licituds de protecció internacional.

Remarquem que el que genera indignació i rebuig entre la població de Lampedusa no són les arribades sinó la mala gestió per part del Govern, que abandona les persones migrades deixant-les en situació de desprotecció. Així ho han manifestat a diferents mitjans de comunicació els veïns i veïnes de l’illa, que asseguren que són un poble solidari però sense capacitat per acollir totes les persones que arriben sense l’ajuda dels qui tenen la responsabilitat legal i política de fer-ho.

Rebutgem així mateix la mesura del Govern de Meloni per ampliar fins a 18 mesos la detenció administrativa de persones migrades i sol·licitants d’asil. El tancament i la repressió de les persones refugiades, a més de provocar patiment, reforça els estereotips, criminalitza les persones i els col·lectius i contribueix a l’augment dels discursos d’odi i de les agressions racistes. En aquests espais de detenció, equivalents als Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) de l’Estat espanyol, es denuncien de manera sistemàtica greus vulneracions de Drets Humans.

Considerem inacceptables les deficiències del sistema europeu, que no compta amb una acollida sòlida ni amb estructures per a la recepció de les persones refugiades en condicions dignes, particularment en aquells territoris en els quals s’han estat produint arribades des de fa dècades, el que obliga a donar un tractament d’emergència a aquesta mena de contextos.

Per tot això, exigim que:

  • La situació de Lampedusa s’abordi de manera immediata amb un enfocament humanitari i de protecció, amb professionals que puguin realitzar una detecció precoç de perfils vulnerables -amb especial atenció als menors sense referents familiars i a les dones que hagin pogut patir violències- i garantir l’atenció mèdica, l’assessorament jurídic i l’acompanyament psicosocial a totes les persones, que han arribat després de travessies molt dures i perilloses.
  • S’aturin les polítiques de detenció i criminalització de les persones migrades i refugiades.
  • S’habilitin vies legals i segures per migrar i sol·licitar l’asil, com el reassentament, els corredors humanitaris o les exempcions de visats, perquè ningú s’hagi de jugar la vida i sense discriminacions per origen.
  • S’acabi amb les polítiques d’externalització de les fronteres, que generen greus situacions de desprotecció i vulnerabilitat per les persones refugiades i migrades.