Tornar enrere

No amagar-se: tallers de sensibilització sobre les persecucions LGTBIfòbiques

El mes de novembre i desembre des de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi vam realitzar els tallers del projecte No amagar-se, per sensibilitzar sobre la realitat de les persones refugiades per persecucions LGBTIfòbiques, a l’Institut Moisès Broggi i l’Escola Industrial de Barcelona, així com a l’Institut Jonqueres () i l’Institut Narcisa Freixa ( de Sabadell.

En total, 265 alumnes catalans (42 alumnes de 3er d’ESO de l’Institut Moisès Broggi; 68 alumnes de 1er de Batxillerat de l’Escola Industrial de Barcelona; 35 alumnes de 1er de Batxillerat de l’Institut Jonqueres i 120 alumnes de 3er i 4rt d’ESO de l’Instititut Narcisa Freixa)han pogut escoltar el testimoni d’una persona refugiada per persecucions LGTBIfòbiques i han pogut entendre la realitat de les persones refugiades.

Aquesta activitat es realitza des de fa anys i te una gran acollida als centres educatius i entre els estudiants, en especial a secundària, on les discriminacions cap a persones LGTBI+ són un tema recurrent i sensible.

Durant els tallers fem una introducció al dret d’asil i la realitat de les persones refugiades perseguides per orientació sexual o identitat de gènere. Posterioment comença l’activitat central: el testimoni d’una persona refugiada que pot explicar la seva experiència en primera persona. Això aconsegueix captar l’interès, connectar emocionalment i fer reflexionar els estudiants, alhora que permet que les persones refugiades que participen -amb què es fa un treball previ de capacitació- puguin reivindicar-se i viure una experiència d’empoderament.