Tornar enrere

Donem la benvinguda al Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans, edició 2019-2020.

En l’edició 2019-2020, el programa ofereix protecció i atenció integral a tres persones defensores de drets humans que veuen amenaçada la seva vida o integritat, així com la família d’una d’elles, a través d’una acollida temporal de sis mesos a Catalunya i acompanyament al seu retorn.

Aquest programa és una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, liderada per l’Agencia Catalana de Cooperació al Desenvolupament, en col·laboració amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. L’entitat col·laboradora encarregada de la gestió és la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. També tenen un rol actiu en l’acompanyament integral les diferents entitats catalanes que presenten les candidatures dels defensors i les defensores.


A l’edició de 2019-2020 participen les següents tres persones defensores de drets humans:

Mario Luna (Mèxic)
Mario Luna és un defensor de drets indígenes i del medi ambient a Mèxic. És el secretari de les autoritats tradicionals del poble de Vícam de la tribu yaqui, a l’estat de Sonora, i pertany al Congreso Nacional Indígena (CNI), que és una de les organitzacions indígenes més rellevants de Mèxic.
És un dels portaveus principals de la tribu yaqui i, entre altres funcions, representa la comunitat en relació amb la defensa dels seus drets en el context de la construcció i operació del megaprojecte aqüeducte Independencia. Fou portaveu de la Campanya Nacional en Defensa de la Mare Terra l’any 2016; i ha participat també en la Caravana Nacional per l’Aigua, el Territori, el Treball i la Vida.
Ha patit fortes represàlies per la seva oposició al transvasament del riu Yaqui per la construcció de l’aqüeducte Independència. Ha estat criminalitzat i empresonat durant més d’un any per càrrecs infundats de segrest i robatori. A més a més, ha patit amenaces de mort i agressions, persecució i difamació en contra seu i de la seva família. Cap d’aquestes agressions ha estat investigada, i la seva situació de risc persisteix malgrat que pertany al mecanisme de protecció per a persones defensores de drets humans i periodistes de Mèxic.
Organització: Congreso Nacional Indígena (CNI). Portaveu de la tribu yaqui de la comunitat de Vícam, a Mèxic.
Organitzacions que presenten la seva candidatura al programa de protecció: Serapaz México i Taula per Mèxic.
Alicia Valencia (Colòmbia)
Alicia Valencia és defensora dels drets humans de les dones i dels drets indígenes a Colòmbia. Coordinadora del Programa Dona de la Asociación de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca (ACIN) entre els anys 2009 i 2011, i també ha esta impulsora de l’observatori de violències de gènere als municipis de Corinto i Miranda. Al 2011 va ser escollida alcaldessa del govern del poble nasa al nord del Cauca. També ha estat guàrdia indígena al seu territori i ha liderat l’estratègia de defensa, autonomia i control territorial.
Aquesta tasca de defensa li ha portat amenaces de mort, envers ella i la seva família, per part de diferents actors armats.
El Cauca és una de les regions de Colòmbia amb més assassinats de líders socials i persones defensores dels drets humans, amb un total de 67 persones assassinades entre gener de 2018 i abril de 2019. Al conjunt del país, el col·lectiu indígena és un dels que ha sofert més violència, amb 74 líders assassinats -12 dones i 62 homes-, principalment del poble nasa, amb 32 morts registrats.
Organització: Asociación de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca, Colòmbia.
Organitzacions que presenten la seva candidatura al programa de protecció: Col·lectiu Maloka.
Milena Florez (Colòmbia)
Milena Florez és una defensora dels drets humans i el medi ambient a Colòmbia. També és vicepresidenta del Movimiento Ríos Vivos, fiscal de la Organización de Mujeres Defensoras del Agua y de la Vida AMARU i presidenta de la Asociación de Víctimas y Afectados por Megaproyectos de las veredas de Orejón, Chirí y Buenavista (ASVAM ORCHIBU).
El Movimiento Ríos Vivos treballa per la defensa dels drets humans i ambientals, i es basa en l’organització de les comunitats afectades per megaprojectes de grans hidroelèctriques i mineres, com és el cas de la hidroelèctrica d’Hidrotuango al municipi d’Antioquia.
La defensora ha tingut un paper de lideratge en la recol·lecció de denúncies de les persones afectades al terreny, la verificació de les condicions de seguretat de les comunitats i ha estat elegida portaveu davant de la Governació d’Antioquia. En aquest exercici ha estat víctima de seguiments, fustigacions i amenaces i ha estat desplaçada diverses vegades.
Organització: Movimiento Ríos Vivos Antioquia, Colòmbia.
Organitzacions que presenten la seva candidatura al programa de protecció: Mujeres Pa’lante.