Oberta la presentació de candidatures al procés extraordinari del Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans, edició 2020

El Programa Català de Protecció a defensors i defensores dels Drets Humans (PCPDDH) és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya en la que col·labora l’Ajuntament de Sant Cugat i que gestiona l’entitat Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

El PCPDDH té per objecte oferir protecció integral a defensores i defensors dels drets humans en situació de risc a causa de la seva activitat de defensa dels drets humans per mitjans pacífics. El programa consta d’una acollida temporal a Catalunya, un programa d’atenció psicosocial, formatiu i d’incidència, i l’acompanyament i seguiment al retorn al país d’origen.

La situació de crisi actual causada per la pandèmia de la COVID-19 té dues conseqüències que afecten directament el desenvolupament del PCPDDH:

  • L’acollida de 3 persones defensores (una d’elles acompanyada de la seva família) prevista en l’edició 2020 s’ha de posposar fins que les limitacions a la mobilitat ocasionades per la pandèmia permetin desenvolupar-la amb normalitat.
  • S’ha posat en coneixement del PCPDDH que persones defensores dels drets humans que es trobaven temporalment a Catalunya o a la resta de l’Estat en el moment de declaració de l’estat d’alarma, s’han vist obligades a quedar-se, en una situació de vulnerabilitat i sense possibilitat de retorn als seus països en el curt termini.

Per aquests motius, i amb la voluntat de seguir donant suport a defensors i defensores de drets humans, el PCPDDH ha obert avui 23 d’abril i fins a l’1 de maig (ambdós inclosos) un període de presentació de candidatures extraordinari per acollir un màxim de 3 defensors i defensores de drets humans durant un període de 3 mesos ampliable fins a un màxim de 6, segons les possibilitats de retorn al país de residència, que:

  • Es trobin temporalment a l’Estat espanyol i puguin acreditar el motiu i data d’arribada i de tornada al seu país prevista abans de la declaració de l’estat d’alarma.
  • No puguin retornar al seu país amb garanties per causa de la pandèmia de Covid-19.

Trobareu tota la informació i el formulari de presentació a la web de l’ACCD: http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/campanyes/PCPDDH/2020/