Comunicat davant les noves evidències sobre els fets de juny a la frontera entre Nador i Melilla.

Tornar enrere

Comunicat davant de evidències aportades per la BBC sobre els fets de juny a la frontera entre Nador i Melilla

 

Fa mesos les organitzacions ja posàvem en dubte la versió oficial del Ministeri de l’Interior sobre els fets del passat 24 de juny en la frontera entre Nador i Melilla en què van morir almenys 37 persones i un centenars van resultar ferides. Ara, les imatges i testimonis d’un documental recent de la BBC contradiuen els relat dels fets del Ministeri aportant proves que evidencien la presència de cadàvers en territori espanyol. Així doncs, part dels fets es van produir en una zona de la frontera controlada per l’Estat espanyol i les forces policials no haurien fet res per evitar la tragèdia ometent el deure de socors.

A més, la Guàrdia Civil  recentment ha reconegut davant una delegació de diputats espanyols que va disparar gasos lacrimògens i bales de goma els qui tractaven de saltar la tanca. En la mateixa línia un informe del Defensor del Poble va denunciar que 470 persones van ser retornades en la frontera sense respectar la legalitat nacional i internacional.  Les imatges publicades per la BBC mostren com les forces marroquines haurien entrat en territori espanyol per realitzar centenars de devolucions en calent.

Reiterem, a la llum de les noves evidències, la necessitat de:

  • Que s’obri una Comissió d’investigació al Congrés del Diputats sobre aquests fets.
  • Que es depurin responsabilitats a tots els nivells i es repari a les víctimes.
  • Acabar amb la impunitat i la necropolítica a frontera sud.
  • Posar fi a la política d’externalització de fronteres i revisar amb profunditat els acords en matèria migratòria amb Marroc.
  • Davant l’ús desmesurat de la força, arbitrar mecanismes de control de les actuacions policials per evitar la vulneració sistemàtica dels Drets Humans.
  • Habilitar vies legals i segures per tal que es garanteixin els drets humans de les persones refugiades i migrades així com l’accés efectiu al dret d’asil.